Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mega ÚSPECH! Huslista z Vrútok sa stal koncertným majstrom Viedenských symfonikov!
Zdielať na
Hudba

Mega ÚSPECH! Huslista z Vrútok sa stal koncertným majstrom Viedenských symfonikov!

Úspech, aký sa nevidí každý deň. Na Slovensku máme nepochybne veľa skvelých umelcov, no nie mnoho z nich prekročí hranice našej krajiny. Famóznemu huslistovi s rómskymi koreňmi sa to podarilo skutočne veľkolepo.

Dalibor Karvay sa narodil v roku 1985 vo Vrútkach. Hoci bolo už od detstva jasné, že chlapec má veľký talent, v tej dobe zrejme nikto ani nesníval, že raz zažiari v krajine, ktorá bola za ostnatým drôtom. O jeho úspechu píše portál The Strad.

Karvay začal pod vedením otca hrať na husliach už ako trojročný. Počas štúdia na ZUŠ spravil niekoľko nahrávok pre Slovenský rozhlas. Ukončil mimoriadne štúdium na Žilinskom konzervatóriu a od roku 1999 študoval na Viedenskom konzervatóriu. 

Za svoj talent pozbieral viacero významných ocenení, koncertoval aj pre princa Charlesa. Zatiaľ najvýznamnejší míľnik ale dosiahol práve teraz. Po tom, čo do dôchodku odišiel doterajší koncertný majster Viedenských symfonikov, Jan Pospichal, siahli po talente z východnej Európy a vybrali si práve Dalibora. Ten aktuálne pôsobí aj ako pedagóg na Univerzite hudby a umenia vo Viedni. 

Koncertný majster orchestra je v zásade vždy huslista, hoci má na starosti koordináciu, ale aj reprezentáciu, umeleckú aj pracovnú reprezentáciu celého telesa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie