Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Po Mickovi Jaggerovi (71) pomenovali pravekého cicavca!
Zdielať na
Hudba

Po Mickovi Jaggerovi (71) pomenovali pravekého cicavca!

Zdroj: Isifa

Praveký cicavec, ktorý žil pred 19 miliónmi rokov, dostal vedecký názov Jaggermeryx naida. V preklade to znamená Jaggerova vodná nymfa.

Vplyv a sláva rockera Micka Jaggera siaha aj do úzkych vedeckých kruhov! Americkí a egyptskí paleontológovia popísali nový druh prehistorického cicavca, ktorého pomenovali práve po frontmanovi britskej kapely The Rolling Stones.

Vedci sa rozhodli cicavca, ktorý žil pred 19 miliónmi rokov na území dnešného severozápadného Egypta, pomenovať po legendárnom spevákovi. Mali na to naozaj kuriózny dôvod, veľký pysk tvora im evokoval Jaggerove pery.

Mick Jagger

Isifa

Jaggerova vodná nymfa

Fosílie Jaggermeryxa po prvý raz popísali už v roku 1918, no až tento rok po objave ďalších pozostatkov došli vedci k záveru, že ide o samostatný druh a následne ho pomenovali.

Jaggermeryx bol kopytník z čeľade Anthracotheriidae, ktorý dosahoval veľkosť malého jeleňa a vyzeral ako kríženec chudého hrocha a dlhonohého prasaťa. Púštna oblasť, v ktorej jeho fosílie našli, bola pred miliónmi rokov ústím rieky plným mokradí a močiarov. Vedci si preto myslia, že Jaggermeryx trávil veľkú časť života vo vode, podobne ako dnešné hrochy.

The Rolling Stones vo veľkom inšpirujú vedcov

Jaggermeryx je už tretím prehistorických živočíchom, ktorý dostal meno po Jaggerovi. Prvým bol v roku 1972 slimák Anomphalus jaggerius a druhým v roku 1995 trilobit Aegrotocatellus jaggeri.

The Rolling Stones inšpirovali vedcov aj pri pomenovaní ďalších dvoch trilobitov. Perirehaedulus richardsi dostal názov po gitaristovi Keithovi Richardsovi a Aegrotocatellus nankerphelgeorum zas po Nanker Phelge, čo bol umelecký pseudonym, ktorý The Rolling Stones používali v rokoch 1963 až 1965.

Najčítanejšie