Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Plácido Domingo. Z futbalistu operný rekordman
Zdielať na

Plácido Domingo. Z futbalistu operný rekordman

Španielsky tenorista Plácido Domingo roky okúzľuje silným a čarovne zafarbeným hlasom. Medzinárodnú popularitu si získal najmä spoločným vystupovaním s Lucianom Pavarottim a Josém Carrerasom v projekte Traja tenori. Správu priniesla agentúra Reuters.

Rodák z Madridu sa narodil 21. januára 1941 v hudobnej rodine. Matka bola speváčka, otec sa venoval hre na husle. Keď mal Placido osem rokov, rodina sa presťahovala do Mexika.

Domingo vyštudoval konzervatórium. Prvé spevácke skúsenosti získal ako barytonista, keď spieval po baroch. V roku 1959 debutoval opere Giuseppe Verdiho La Traviata.

Rakovina hrubého čreva

Plácido debutoval v hlavnej opernej úlohe v roku 1961 v Mexiku. V roku 2010 vystúpil v titulnej role opery Giuseppe Verdiho v milánskej La Scale 45 dní po tom, čo mu lekári odstránili zhubné tkanivo z hrubého čreva, píše The Daily Telegraph.

Na jeseň toho istého roku stvárnil v Los Angeles na premiére opery Il Postino v titulnej úlohe básnika Pabla Nerudu. Je riaditeľom operného domu v Los Angeles.

Spev v šiestich jazykoch

Kariéru odštartoval v roku 1968, keď debutoval v newyorskej Metropolitnej opere. Od tej dobry hosťuje na všetkých prestížnych scénach vo Viedni, Miláne, Londýne a ďalších metropolách.

Domingo spieva v šiestich jazykoch - v rodnej španielčine, angličtine, taliančine, nemčine, francúzštine a ruštine. Stvárnil množstvo úloh v moderných operách.

Traja tenori

Okrem spevu sa venuje aj dirigovaniu. V roku 1973 debutoval s Verdiho La Traviatou v New Yorku. Domingo zvláda hru na klavíri. Stal sa vyhľadávaným predstaviteľom rolí vo filmových prepisoch opier. Napísal aj vlastné spomienky.

The Sun

V roku 1981 pritiahol pozornosť publika, keď nahral pieseň Perhaps Love s americkým folkovým spevákom Johnom Denverom. Najviac ho preslávil projekt Traja tenori. V zložení Domingo-Pavarotti-Carreras vystúpili s veľkým úspechom pri zahájení majstrovstvách sveta vo futbale v roku 1990 v Ríme. Projekt niekoľkrát zopakovali.

SITA

Je nositeľom mnohých ocenení. Založil medzinárodnú súťaž speváckych talentov a prostredníctvom benefičných koncertov zhromaždil milióny dolárov pre obete rôznych prírodných katastrof.

Nadaný športovec

"Som posadnutý spevom. Som šťastný, že mi slúži hlas. Mnohí mladší speváci majú problémy. Neviem, ako dlho ešte budem spievať. Možno dva týždne, možno tri roky," zdôveril sa agentúre Reuters.

Svetový operný rekordman Plácido Domingo:

Pred blížiacimi sa Majstrovstvami sveta vo futbale v Brazílii, na ktorých sám vystúpi, priznal, že bol brankárom. Bol som športovo veľmi nadaný. "Dnes som rád, že som sa stal spevákom. Nikdy som ale nedúfal, že budem zapĺňať svetové štadióny," zdôveril sa. 

Posledný aktívny spevák

Domingo sa prvýkrát oženil v šestnástich rokoch a o rok na to sa mu narodil syn Pepe. Manželstvo dlho nevydržalo. Druhýkrát vstúpil do chomúta v roku 1962 s mexickou sopranistkou Martou Ornelasovou, s ktorou má dvoch synov.

Svoju kariéru stelesnil 130 tenorovými a barytónovými rolami. Ide o historický rekord v opere. Domingo je posledným aktívnym spevákom zo slávneho tria. Pavarotti zomrel na rakovinu v roku 2007 a Carreras ohlásil koniec kariéry v roku 2009.

Súvisiace články

Najčítanejšie