Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
20 ROKOV PO. Smrť Kurta Cobaina (†27) je stále záhadou
Zdielať na
Hudba

20 ROKOV PO. Smrť Kurta Cobaina (†27) je stále záhadou

Mal 27 rokov, za sebou relatívne krátku, no šialene úspešnú kariéru rockera a v sebe plno nevyriešených otázok, depresií, bolestí a závislostí od drog. 5. apríla 1994 sa Curt Cobain, frontman skupiny Nirvana rozhodol všetko hodiť za hlavu a dezertovať. Zarmútil tak nielen svoju manželku Courtney Love a vtedy dvojročnú dcérku, ale aj milióny fanúšikov na celom svete.

Stal sa jednou z vodcovských osobností vtedy nového alternatívneho rockového štýlu grunge, ale pritom bol plachý a citlivý a pochyboval o zmysle života. Kurt Cobain, frontman americkej hudobnej skupiny Nirvana sa presne pred 20-imi rokmi zastrelil. So svojou smrťou sa v dvadsiatich siedmich rokoch zaradil k takým hudobným ikonám ako Janis Joplin, Jim Morrison, Jimi Hendrix či Amy Winehouse, ktorí zomreli v rovnakom veku.

Cobain sa narodil 20. februára 1967 v drevárskom mestečku Aberdeen, ktoré leží asi 100 km juhozápadne od Seattlu, metropole štýlu grunge. Kurtove detstvo bolo relatívne šťastné asi do siedmich rokov, kedy sa jeho rodičia rozviedli. Nasledovalo pendlovanie medzi nimi ale aj prespávanie u príbuzných, osamelosť, depresia. V puberte potom únik k punkovej muzike a pvé experimenty s návykovými látkami.

Prvých pár rokov sa pretĺkal životom ako sa dalo. Živil sa príležitostnými prácami a občas spal aj v čakárňach alebo pod mostom. V roku 1986 založil spolu s basgytaristom Kristom Novoselicom skupinu Nirvana. jej zloženie sa stabilizovalo o štyri roky neskôr s príchodom bubeníka Davea Grohla, potom k nim pribudol gytarista Pat Smear. V roku 1991 bola ich pieseň Smells Like Tenn Spirit najhranejším hitom na hudobnej stanici MTV. Dodnes vyhráva v anketách o najpopulárnejšiu alternatívnu skladbu všetkých čias.

V piesňach, ktoré sa mali stať svetovými hitmi, spieval Cobain o samote, násilí a bezvýchodnosti či o nenávisti k sebe samému. Svojim zastretým hlasom dokázal jasne vyjadriť pocit príslušníkov celej svojej zneistenej a frustrovanej "Generácie X" - k veľkému zdeseniu rodičov.

Idolom svojich rovesníkov sa stal proti svojej vôli. Hudbu miloval, hystériu davu pri koncertoch však nechápal a deptalo ho, keď fanúšikovia nechápali, čo chce svojou tvorbou povedať. Naviac úprimne neznášal komerčné šialenstvo, ktoré sa okolo Nirvany rozpútalo. Jeho životné motto znelo: "Je lepšie zhorieť než vyhasnúť".

Kurt Cobain si užil aj tienistú stránku popularity. Bulvárne médiá s radosťou prepierali jeho divoké kúsky ale dlhoročnú závislosť na heroíne. Ich vďačným objektom je dodnes vdova po spevákovi Courtney Love, ktorá mu porodila dcéru Francis Bean.

Bývalá speváčka skupiny Hole si zahrala aj vo filme Miloša Formana Ľud vs. Larry Flint. Najskôr ju obviňovali, že Kurta len využíva, neskôr aj z toho, že ho pre peniaze nechala zabiť. Magazín Rolling Stone ju kvôli drogovým excesom a botoxovým kúram tituloval ako "najkontroverznejšiu ženu v histórii rocku".

Nirvana, ktorá do Kurtovej smrti vydala celkom štyri úspešné albumy, odchod svojho frontmana neprežila. Cobain bol nielen spevákom, ale aj hlavným textárom a autorom hudby. O albumy Nirvany je záujem aj dnes. Podľa štatistík Americkej asociácie nahrávacieho priemyslu (RIAA) sa od vzniku skupiny v roku 1987 do konca minulého roka predalo celosvetovo takmer 107 miliónov albumov a takmer 3 milióny singlov. 

TopStar Magazín v televízii JOJ. Každý pracovný deň o 16:25!

Zdroj:topstar.sk, Milan Zamboj, ČTK

Zdielať na

Najčítanejšie