Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Búrlivák Jagger oslavuje 70-ku! Otcovia pred ním zamykali dcéry
Zdielať na
Hudba

Búrlivák Jagger oslavuje 70-ku! Otcovia pred ním zamykali dcéry

Povedzme si to otvorene! Pravdepodobnosť, že sa superbúrlivák Mick Jagger dožije požehnaného veku, sa podľa mnohých rovnala možnosti objavenia mimozemskej civilizácie.

Napriek tomu sa tak dnes stalo. Legendárny Mick, pred ktorým kedysi zamykali otcovia svoje dcéry, oslavuje sedemdesiatku.

Mick Jagger medzičasom nechutne zbohatol, stal sa britským rytierom, otcom a starým otcom. Niektoré veci sú však v jeho prípade už päťdesiat rokov nemenné. Aj dnes dokáže svojím výkonom rozpáliť davy fanúšikov a to musí byť pre neho určite dostatočnou satisfakciou za všetko.

Už na škole sa Mick zapísal ako odporca predpisov v školskom oblečení. Po strednej škole v Dartforde študoval ekonómiu na London School of Economics. V roku 1959 mal s kamarátom Dickom Taylorom skupinu. Jej názov bol Little Boy Blue & The Blue Boys a Mick do nej priviedol aj Keitha Richarda.

Skúšali doma u Jaggerovcov, matka Eva však po čase zavelila a „modrí chlapci“ sa museli od Jaggerovcov vysťahovať. V roku 1960 založil Alexis Korner prvú britskú bluesovú skupinu Blues Incorporated. V tejto si Mick Jagger príležitostne zaspieval.

Nápad založiť skupinu Rolling Stones vznikol vo vlaku. Pri cestovaní do Londýna v roku 1961 sa stretli Mick Jagger a Keith Richards. Poznali sa už z Maypoole Country Primary School. Počas tohto rozhovoru vo vlaku zistili, že obaja sú fanatikmi rhythm & blues a rozhodli sa založiť skupinu.

Prišlo stretnutie s dvojicou Brian Jones, Dick Taylor, pribudol klávesák Ian Stewart a bubeník Mick Avory. V apríli 1962 začali skúšať a oficiálne sa predstavili na prvom vystúpení 12. júla 1962 v známom londýnskom hudobnom klube Marquee. Na miesto Dicka Taylora prišiel 7.decembra 1962 do kapely basový gitarista Bill Wyman, za bicie nástroje 14.januára 1963 posadil Charlie Watts.

Rolling Stones vydali 22 štúdiových albumov, ten zatiaľ ostatný A Bigger Bang vyšiel v septembri 2005. V anglickej singlovej hitparáde mali 43 skladieb, osem z nich na prvom mieste, v americkej 41 piesní a rovnako osem na prvom mieste. Na svojom konte má Mick Jagger päť sólových albumov, piatym je kompilácia The Very Best Of Mick Jagger z októbra 2007.

V  roku 2011 vytvoril hudobný projekt Super Heavy, s ktorým vydal v septembri 2011 aj rovnomenný album. Z dvoch manželstiev a dvoch známostí má Mick Jagger sedem detí. Je štvornásobným starým otcom. V roku 1989 uviedli Rolling Stones do Rokenrolovej siene slávy, v decembri 2003 dostal titul Sir.

Zdroj: topstar.sk, TASR, Milan Zamboj

Zdielať na

Najčítanejšie