Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
ZÁZNAM. Mark Knopfler a jeho gitarové umenie
Zdielať na
Hudba

ZÁZNAM. Mark Knopfler a jeho gitarové umenie

Meno Mark Knopfler poznajú najmä pamätníci skupiny Dire Straits. Spevák a špičkový gitarista zavítal do Bratislavy a svojim fanúšikom pripravil koncert, na ktorý budú ešte dlho spomínať.

O gitarových kvalitách tohto pána neslobodno pochybovať. Veď patrí medzi svetovú špičku a jeho špecialitou je to, že hrá na gitare bez trsátka.

A to je, verte či nie, veľmi náročné. Napriek tomu, dokáže z gitary dostať také zvuky, pri ktorých behá mráz po chrbáte. Neodpustil si to ani na bratislavskom koncerte.

Mark Knopfler zavítal do hlavného mesta so sedemčlennom kapelou, ktorá ho sprevádzala na pódiu. Na tom nie je nič neobvyklé, no netradičné boli nástroje, na ktorých páni muzikanti hrali. Počuli sme husle, píšťalu, gajdy a dokonca aj kontrabas! Všetko v kombinácii s gitarovým virtuózom Knopflerom.

Pre Marka je typický aj spev-nespev. Je to vlastne čosi medzi spevom a hovoreným slovom a jeho polohe hlasu tento spôsob veľmi vyhovuje. Pre poslucháča je veľmi príjemný na počúvanie a v kombinácii s melódiami ovplyvnenými keltským rockom, keďže Mark pochádza zo škótska, je to pre nás niečo nové.

Samozrejme na jeho tvorbe sa podpísali aj roky strávené s Dire Straits a Mark tento vplyv rád a veľmi dobre využíva.

Alexandra Hinková

Zdielať na

Najčítanejšie