Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Iron Maiden na Slovensku. Spoločenstvo sv. Jozefa sa búri!
Zdielať na
Hudba

Iron Maiden na Slovensku. Spoločenstvo sv. Jozefa sa búri!

Už čochvíľa začína festivalová sezóna a s nimi aj všetky možné kapely všetkého druhu. Jednou z nich aj "pekelná" kapela Iron Maiden, ktorá sa objaví na tohtoročnom Topfeste. Lenže prívlastok "pekelná" je proti srsti istému Spoločenstvu Sv.Jozefa, ktorému prekáža jedno známe trojčíslie.

Na internete sa objavila výzva, ktorá žiada Slovákov, aby sa pripojili k petícii proti vystúpeniu skupiny Iron Maiden na Slovensku. Jej iniciátorom je Spoločenstvo svätého Jozefa - kresťanská iniciatíva z Považia. "Skupina Iron Maiden teda na svojich plagátoch, ale aj v niektorých skladbách propaguje číslo 666. Biblia to označuje ako číslo satana," uviedol Michal Meluch zo Spoločenstva svätého Jozefa.

"Podľa nášho názoru ide o nejaký omyl a mýlia si to s nejakou ďalšou kapelou. Slová, ktoré sú tam použité sú úplne vytrhnuté z kontextu," hovorí zástupca organizátora festivalu Ján Kakaščík.

Táto skupina patrí k najúspešnejším a najvplyvnejším britským heavymetalovým kapelám, ktoré ovplyvnili aj Metallicu či red Hot Chilli Peppers. Akurát ich hudba by sa dala nazvať pekelnou. Pekelne hlučnou. "Hlboko sa to dotklo, či už hlavného organizátora alebo ľudí, čo sme v štábe, pretože viacerí sme tam aj veriaci a určite by sme si také niečo nedovolili," dodáva Kakaščík.

"My ako kresťania sme chceli vyslať jasný signál proti propagácii takýchto veci na Slovensku," dodáva Meluch. Organizátori TopFestu sa o vyhlásení petície dozvedeli z druhej ruky, Spoločenstvo sv. Jozefa ich nekontaktovalo.

Celá táto aktivita prebieha iba na internete. "Tí čo píšu, sú to negatívne odozvy, ale čo je pre nás zaujímavé, že píšu nám kresťania, ktorí hovoria, že na tejto hudbe nie je nič zlé, čo pre mňa osobne poukazuje na krízu vlastne niekde v radoch kresťanstva," dodáva Meluch.

Toto je zaujímavé zistenie, no vytúpenie skupiny Iron Maiden to nijako neovplyvňuje. "Boli by sme radi, keby sa také podujatia na Slovensku nekonali, ale náš cieľ bolo vlastne otvorene nazvať tie veci pravým menom a každý už sa môže rozhodnúť na koho stranu sa postaví," tvrdí Meluch.

"Toto nie je absolútne dôvod na to, aby sme čo i len uvažovali o zrušení koncertu Iron Maiden," hovorí zástupca organizátora festivalu Ján Kakaščík. Fanúšikovia metalovej legendy sa nemusia vôbec obávať. Vlasáči z Veľkej Británie dorazia na Slovensko v deň konania koncertu a pre návštevníkov festivalu si pripravili brutálnu šou. "Iron Maiden odpália na Slovensku plnohodnotný svoj koncert, nebude to žiadny, poviem to tak ľudovo výcuc pre festivaly," dodáva Kakaščík.

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

zdroj: topstar.sk/Alexandra Hinková

Zdielať na

Najčítanejšie