Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Yoko Ono (80). Žena, ktorá rozdelila Beatles, oslavuje
Zdielať na
Hudba

Yoko Ono (80). Žena, ktorá rozdelila Beatles, oslavuje

Zdroj: ISIFA

Jedna z najslávnejších vdov na svete má 80 rokov. Yoko Ono - milovaná aj nenávidená umelkyňa, hudobníčka, aktivistka a predovšetkým bývalá žena Johna Lennona. Svet jej nevie odpustiť, že sa zasadila o to, aby sa slávni chrobáci rozpadli.

Jej lásku jej vzal priamo pred očami vyšinutý fanúšik v roku 1980. Stála vtedy po boku Johna Lennona, keď ho 5 rán z revolvera skolilo k zemi. Drobnú Japonku to však do ústrania neposlalo a stala sa ikonou. Na poli umenia aj v ochrane ľudských práv. "Moja práca je veľmi tichá a ja som rada, ak v nej niekto objaví niečo nové." V poslednej dobe sa napríklad vyjadrovala na podporu ruských punkových speváčok Pussy Riot. "Sme to všetci na to, aby sme zlepšovali svet, pretože ak to robiť nebudeme príde koniec sveta a my všetci sa pominieme. Niektorí ľudia budú skákať z okien vysokých budov a zomierať. A na to pripravená nie som."

Yoko Ono nikdy nepatrila k všedným ženám. Dokazovala to stále. Ešte kým žil jej tretí manžel spôsobili šok nahodu obálkou albumu v roku 1968, následne svojho syna priviedla na svet  roku 1975 cisárskym rezom presne v deň narodenín jeho otca, čím sa snažila o Lennonovu reinkarnáciu. Hinduistická povera totiž tvrdí, že duša otca sa prevtelí do syna narodeného v ten istý deň.  Ten si o nej myslí, že "je skvelá. Nie je to ten normálny typ mamy. Nevarí a neupratuje, ale naučila ma na dobrú hudbu a knihy." 

Jubileu, ikony pritiahla pozornosť aj na Tonyho Sheridana, ktorý v sobotu vo veku 72 rokov zomrel. Britský hudobník je známy tým, že stál pri zrode slávnych Beatles a história mu prisudzuje ich objavenie. Dokonca sa spevácky podieľal na prvých komerčných nahrávkach. Jednotliví členovia kapely ho dodnes považujú za učiteľa, od ktorého prevzali nielen niektoré hudobné techniky.

TopStar Magazín v televízii WAU. Štarujeme 15. apríla o 20:00!

Zdroj: Adriana Mikundová

Zdielať na

Najčítanejšie