Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ceny Grammy ovládli muži, gramafónik mieri aj do Česka!
Zdielať na
Hudba

Ceny Grammy ovládli muži, gramafónik mieri aj do Česka!

Blues-rocková formácia The Black Keys, rapperi Jay-Z a Kanye West, muzikant Gotye a dídžej a producent Skrillex triumfovali na 55. udeľovaní hudobných cien Grammy v Los Angeles, keď všetci získali po tri ocenenia.

Album roka však nahrala a vydala britská formácia Mumford & Sons, ktorá sa presadila s druhou štúdiovkou Babel. Cenu im odovzdala vlaňajšia absolútna víťazka - anglická speváčka Adele. Folk-rocková kapela si z Kalifornie odniesla dva zlaté gramofóniky, uspela aj v kategórii Najlepší hudobný film zásluhou snímky Big Easy Express režiséra Emmetta Malloya.

Jay-Z a Kanye West sa na Grammy presadili v kategóriách Najlepšia rapová skladba (Ni**as in Paris), Najlepší rapový výkon (Ni**as in Paris) a Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca (No Church in the Wild, feat. Frank Ocean a The-Dream). Jay-Z má na konte už 17 zlatých gramofónikov, Kanye West ešte o štyri viac, a patria v tomto smere medzi najúspešnejších hudobníkov v dejinách.

Zo zlatého gramofóniku sa môžu tešiť aj Markéta Irglová a Glenn Hansard. Zvíťazili v kategórii Najlepší muzikálny album zásluhou diela Once: A New Musical. Spomenutá Adele premenila na víťazstvo jedinú nomináciu. V kategórii Najlepší popový sólový výkon triumfovala s piesňou Set Fire To The Rain zo živého albumu Live At The Royal Albert Hall.

Nedeľňajší galavečer v hale basketbalistov Los Angeles Lakers otvorila country-popová speváčka Taylor Swift. V Staples Center po nej vystúpili Elton John a Ed Sheeran, Fun, Dierks Bentley a Miranda Lambert, Miguel a Wiz Khalifa, Mumford & Sons, Alicia Keys a Maroon 5, Rihanna a Mikky Ekko, The Black Keys, Dr. John, The Preservation Hall Jazz Band, The Lumineers, Jack White, Carrie Underwood, Juanes, Frank Ocean, Travis Barker, Chuck D, Tom Morello a DJ Z-Trip. Justin Timberlake sa predviedol zaujímavým retro comebackovým vystúpením, s ktorým mu pomohol rapper Jay-Z.

O držiteľoch cien Grammy rozhoduje približne 16-tisíc hlasujúcich členov americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied. Na to, aby sa interpreti a interpretky kvalifikovali na nomináciu na Grammy, museli vydať svoju nahrávku medzi 1. októbrom 2011 a 30. septembrom 2012. Kým vlani víťazov vyhlasovali v 78 kategóriách, tentoraz k nim pribudli tri nové, a tak ich bolo celkovo 81. Priamy prenos mal opäť režisérsky na starosti Louis J. Horvitz, o scenár sa opäť postarali David Wild a Ken Ehrlich.

TopStar Magazín v televízii WAU. Štarujeme 15. apríla o 20:00!

Zdroj: SITA, Adriana Mikundová

Zdielať na

Najčítanejšie