Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zomrel Ravi Shankar (†81). Hudobný Guru ovplyvnil aj Beatles
Zdielať na
Hudba

Zomrel Ravi Shankar (†81). Hudobný Guru ovplyvnil aj Beatles

Vo veku 92 rokov zomrel legendárny indický hráč na sitár Ravi Shankar. Hudobník, ktorý získal tri Grammy a ovplyvnil The Beatles, skonal v utorok 11. decembra popoludní v nemocnici neďaleko jeho domu v San Diegu, čo potvrdila jeho nadácia i zastupujúce vydavateľstvo.

"Boli sme pri ňom, keď naposledy vydýchol," uviedla v oficiálnom vyhlásení jeho rodina. Umelcovo úmrtie potvrdil aj indický premiér Manmohan Singh, ktorý ho nazval "národným pokladom". Shankar mal v poslednom čase problémy s dýchaním a srdcom a v tejto súvislosti vo štvrtok podstúpil operáciu, pri ktorej mu vymenili srdcovú chlopňu. Zotaviť sa mu však nepodarilo a zomrel v Scripps Memorial Hospital v kalifornskej prímorskej oblasti La Jolla.

Ravi Shankar má na konte desiatky albumov a ako skladateľ je podpísaný pod mnohými filmami nielen ázijskej produkcie. V priebehu 60. rokov koncertoval v Európe, kde sa dostal do kontaktu s Georgeom Harrisonom z The Beatles. Ten za ním vycestoval do Indie, aby sa tam naučil hrať na sitár. Práve preto sa stal Shankar známym aj v tzv. západnom svete.

Shankarovým posledným verejným vystúpením bol koncert, ktorý sa konal 4. novembra v Long Beach. Bola na ňom aj 31-ročná Anoushka. Krátko pred smrťou Shankara nominovali na ďalšiu cenu Grammy. Vo februári môže posmrtne získať svoj štvrtý zlatý gramofónik za nahrávku The Living Room Sessions Part 1 (2012), ktorá je nominovaná v kategórii Najlepší world music album.  V rovnakej kategórii je nominovaná aj nahrávka Traveller (2011) od Anoushky.

Shankarovou prvou ženou bola Annapurna Devi, ktorá mu v roku 1942 porodila syna Shubhendru. Hudobník sa s ňou krátko na to rozišiel a začal žiť s tanečníčkou Kamalou Shastri. V 70. rokoch mal Shankar aféru s newyorskou producentkou Sue Jones, ktorá mu v marci 1979 priviedla na svet dcéru Norah.

Tá je svetoznámou muzikantkou s piatimi štúdiovkami a deviatimi Grammy na svojom konte. Jeho ďalšou dcérou je spomenutá Anoushka, ktorej matkou je Sukanya Rajan. S ňou sa Shankar oženil v roku 1989 a zostal s ňou až do smrti.

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdroj: SITA

Zdielať na

Pre ženu

Najčítanejšie