Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Thriller je najpredávanejší album všetkých čias!
Zdielať na
Hudba

Thriller je najpredávanejší album všetkých čias!

Zdroj: ISIFA

Album Thriller zosnulého kráľa popu Michaela Jacksona si prvenstvo drží dodnes. V novembri 2006 dostal Jackson Diamantovú platňu za viac než 100 miliónov predaných kusov. Momentálne sa horná hranica odhadom pohybuje okolo 110 miliónov.

Thriller je šieste štúdiové album amerického speváka Michaela Jacksona. Natáčal sa od apríla vo novembra 1982 v hollywoodskom štúdiu Westlake Recording. Producentom bol slávny Quincy Jones. Album vyšiel 30. novembra 1982 v spoločnosti Epic Records. O dva roky neskôr Thriller vyšiel aj v spoločnosti Supraphone v Československu.

Album má menej ako 45 minút a je na ňom deväť pesničiek. Štyri skladby si napísal Jackson, ktorý je na obale albumu vyfotený v bielom obleku a čiernej košeli. Okrem titulnej piesne sú na albume aj hity ako Billie Jean, Beat It (s gitarovým sólom hardrockového hudobníka Eddie Van Halena), Wanna Be Starti´Somethin´alebo The Girl Is Mime ( s Paulom McCartneym).

Súbežne s uvedením albumu sa na hudobnej televíznej stanici MTV objavil aj videoklip tuitulnej piestne Thriller, ktorý odštartoval aj novú éru vo vizuálnom prevedení hudby. Videoklip stál 800 000 dolárov a bolo to v tej dobe najdrahšie video, ktoré natočil režisér John Landis. Takmer 14-minútový krátky film s hororovou tématikou ukázal tancujúcich zombie a Jacksona s maskou vlkodlaka.

V roku 1983 pri televíznom prenose na počesť 25. výročia založenia Motown Records, Jacskon prvýkrát pri hite Billie Jean predviedol svoj legendárny tanec moonwalk. O rok neskôr dostal Jackson v súvislosti s Thrillerom osem sošiek Grammy. Najviac, koľko bolo do tej doby udelené sólovému interpretovi. Jacksonov rekord prekonal až Carlos Santana, ktorý obdržal deväť cien Grammy za album Supernatural (1999).

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdroj: ČTK

Zdielať na

Pre ženu

Najčítanejšie