Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Demo skupiny The Beatles z roku 1962 pôjde do dražby
Zdielať na
Hudba

Demo skupiny The Beatles z roku 1962 pôjde do dražby

Zdroj: ISIFA

Fanúšikovia britskej legendy The Beatles budú môcť získať vzácne demo kapely z roku 1962. Nahrávka s desiatimi skladbami bude predmetom dražby v londýnskej časti Mayfair. Očakáva sa, že demo by sa mohlo predať asi za 30-tisíc libier.

ZDražba bude nasledujúci utorok. Nahrávku skupina pred 50 rokmi poslala vydavateľstvu Decca Records, ktoré ju odmietlo s tým, že gitarová hudba je na ústupe. Šéf spoločnosti Dick Rowe formácii The Beatles odkázal, že nemá budúcnosť.

O pár mesiacov neskôr však uspeli v konkurenčnom vydavateľstve EMI a stali sa jednou z najslávenejších skupín na svete. Demo získal v roku 2002 zberateľ, ktorý ho poskytol pre sieť Hard Rock Cafe. Nahrávku sa však teraz rozhodol predať.

"Je naozaj unikátna a zvuk na nej je veľmi čistý," povedal Ted Owen zo zberateľskej spoločnosti Fame Bureau pre denník The Telegraph.

Skupina The Beatles sa sformovala v roku 1960 v Liverpoole a dodnes je hudobnými kritikmi považovaná za jednu z najlepších a najvplyvnejších kapiel všetkých čias. Nahrala a vo Veľkej Británii vydala dvanásť štúdiových albumov.

Kapela si vyslúžila 25 nominácií na Grammy, z ktorých osem dokázala premeniť na ceny. Paul McCartney, John Lennon, George Harrison a Ringo Starr získali aj Oscara a to za skladbu Let It Be z rovnomenného dokumentárneho filmu z roku 1970. V roku 1988 The Beatles uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdroj: ISIFA, SITA, BBC, mol

Zdielať na

Najčítanejšie