Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jozef Pátrovič (71). Takto som začínal so spevom
Zdielať na
Hudba

Jozef Pátrovič (71). Takto som začínal so spevom

Život dnes už legendárneho dôchodcu, Jozefa Pátroviča, je ako veľká kniha. Dalo by sa v nej listovať hodiny a hodiny. Lenže tak, ako sa skončili kastingy do tretieho pokračovania šou Česko Slovensko má talent, končí sa aj naše odhaľovanie tajomstiev tohto zvláštneho chlapíka. No a kde sa niečo končí, niečo sa aj začína a tak sa aj my vrátime úplne na začiatok.

Rodičia viedli k hudbe? "Nie, rodičia pekne spievali, ale vtedy hudba, to neexistovalo... oni mali iné starosti - ako deti nakŕmiť, obliecť, vtedy boli iné ťažkosti," opisuje Pátrovič. Mladému Jozefovi sa však umenie a hlavne muzika vždy pozdávali. Ako učeň na strednej škole sa preto sám od seba rozhodol a začal chodiť na hodiny hry na akordeón.

"Jožko Halmo, a to je môj učiteľ hudby, on bol vtedy v Bošanoch učiteľom hudby a ja som jemu chodil, ja som chodil súkromne, ja som každý rok spravil dva roky" dodáva. To znamená, že štvorročné štúdium hry na akordeón zvládol za polovičný čas a je to na poriadne hrdý. Paradoxne v prvej ozajstnej kapele ktorej bol členom, hral na úplne iný nástroj. "Tak som začal v kapele pôsobiť, najprv som robil bicie s chinorancami, kúpil som si biciu súpravu a hral som," tvrdí. Už vtedy mal ale nutkanie stáť za mikrofónom a užívať si uznanie publika v podobe nekonečného potlesku. V tých časoch to bolo tak - polka bola trendy a spievať ľudové piesne tiež nebolo až také ťažké.

"Potom, keď som končil v 1974, už bolo Lady karneval, Karel Gott sa presadil, lebo aj on bol spočiatku atakovaný. On išiel do Nemecka a odtiaľ už prišiel ako hviezda," vysvetľuje. Podobne sa dnes cíti asi aj pán Pátrovič, tiež mu nikto nerozumie. Akurát že Gott mal vtedy niečo okolo tridsiatky a neodbytný dôchodca je dnes od neho iba o dva roky mladší. To už asi na budovanie kariéry speváka nebude.

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdroj: Alexandra Hinková

Zdielať na

Najčítanejšie