Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Skupina Desmod chystá turné s Cigánskymi diablami
Zdielať na
Hudba

Skupina Desmod chystá turné s Cigánskymi diablami

Zdroj: SITA

Rockeri sa už spájali s kadekým. So symfonickým orchestrom, s opernými spevákmi, s vojenskou vokálnou skupinou, ale s cigánskou muzikou - to ešte neurobil nikto! A tak slovo dalo slovo a Desmoďáci už niekoľko týždňov poctivo skúšajú nový repertoár. S kým? To sa hneď a zaraz dozviete.

"To vzniklo tak nejak, že my sme si pozvali Kulyho na náš koncert a sa nám to zapáčilo. Tá spolupráca, že sme si povedali, že musíme urobiť niečo spoločné," povedala violončelistka Silvia Šarközyová. A tak slovo dalo slovo a nitrianski rockeri sa teraz povinne učia hrať a spievať cigánske pesničky. Na oplátku cigánsky diabli vyšívajú husličkami a cimbalom do tých ich. "Kuly bol zlatý, pretože sme zaradili aj cigánsky plač a taký bol, že toto ja nebudem spievať, že," opisuje Šarközyová. 

Okrem spevu sa v Kulym začali prebúdzať aj hudobnícke sklony. Za 16 rokov, čo je skupina na scéne sme ho ani raz nevideli hrať na hudobný nástroj. Ale teraz! Vraj to bola láska na prvý pohľad. "Ja som sa zbláznil. Jasné aj violončelo je nádherný nástroj, ale cimbál, jasne, že cimbál! Exotika sama o sebe. Podľa mňa to nemajú nikde," rozplýva sa Kuly. 

Na skúške to vyzeralo tak, že diablom stačí iba raz počuť a už sa zapájali do každej pesničky. Silvia nám vysvetlila, prečo je to tak. Diabli poznajú noty a či ich poznajú rockeri, to je veľké tajomstvo.

"Tá naša hudba je trošku iná, aj keď máme určite viac opočúvané tie ich pesničky, poznáme ich samozrejme, takže mali sme to v tomto jednoduchšie," dodáva violončelistka. Desmoďáci sa však nechcú nechať zahanbiť a poctivo študujú každú cigánsku pesničku, ktorú ich budúci parťáci na turné navrhli.

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdroj: Alexandra Hinková

Zdielať na

Najčítanejšie