Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kráľovná Ažbeta II. rekordérom. Vládne už 60 rokov!
Zdielať na

Kráľovná Ažbeta II. rekordérom. Vládne už 60 rokov!

Britská kráľovná Alžbeta II. si v pondelok pripomína významné jubileum 60 rokov na čele Spojeného kráľovstva. Presne pred šiestimi desaťročiami totiž skonal jej otec Juraj VI. a 25-ročná Alžbeta sa stala novým vládcom Británie.

Jej oficiálna korunovácia sa konala o viac ako rok neskôr, v júni 1953 a preto sa očakávané, štvordňové oficiálne oslavy jej nástupu na trón budú konať v Londýne až v lete.

Len Viktória vládla dlhšie

Alžbeta je po kráľovnej Viktórii najdlhšie panujúcou britskou kráľovnou v tisícročnej histórii kráľovstva na britských ostrovoch.

V súvislosti s pondelkovým 60. výročím smrti jej otca a získania titulu kráľovná, 85-ročná Alžbeta poďakovala národu za "úžasnú podporu, ktorú ste mne a princovi Philipovi za tie roky preukázali".

Kráľovná s noblesou

Slová uznania na adresu najdlhšie vládnuceho monarchu v Európe vyslovil aj premiér David Cameron, ktorý ocenil jej "skúsenosť, dôstojnosť a tichú autoritu", s akou Británii vládne.

Kráľovná ide s dobou. Už vyše rok má na sieti Facebook svoj účet. Kráľovský dvor je tak k svojim ľuďom o krok bližšie. Prostredníctvom aplikácii sa kráľovná Alžbeta II. delí o fotky, videá a novinky.

TASR/Milan Kapusta

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie