Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Padajúce perzeidy. Nie sú hviezdy, ako hviezdy...
Zdielať na

Padajúce perzeidy. Nie sú hviezdy, ako hviezdy...

Na letnej oblohe sme v noci z piatka na sobotu sledovali množstvo padajúcich hviezd. Nastalo totiž maximum meteorického roja Perzeíd. Čas ako stvorený na tajné želania "obyčajných" hviezd...

Do našej atmosféry vtedy vlietajú tisícky úlomkov vesmírnych telies, ktoré môžeme pozorovať voľným okom ako meteority. "Rýchlosť Perzeíd je pred vstupom do atmosféry Zeme až 59 km/s, vďaka čomu sú meteory jasné a často za sebou zanechávajú žiariacu stopu," povedala Zuzana Kaňuchová z Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici.

Meteorický roj je činný od 27. júla do 24. augusta, pričom jeho aktivita postupne narastá.

"Vhodné podmienky na jeho pozorovanie vzhľadom na svit Mesiaca budú počas prvých desiatich augustových nocí, presnejšie od polnoci do úsvitu. Za dobrých pozorovacích podmienok, pod bezoblačným nebom a mimo pouličného osvetlenia, je možné spozorovať v priemere jeden meteor každú jednu až dve minúty," dodala Kaňuchová.

Takže na želanie pri padajúcich hviezdach je času ešte dosť. Aj sympatická herečka Mirka Partlová má množstvo prianí. Akurát, nie vždy sa jej ich darí plniť prostredníctvom padajúcich hviezd. "Nosím okuliare, takže mne je vždy len oznámené, aha padala hviezda. Kým to zistím, tak už je dávno dole..." podotkla hviezda z jojkárskeho Paneláka.

astro.cz

Súvisiace články

Najčítanejšie