Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Oscarová soška zo zlata? Omyl!
Zdielať na
TopStar

Oscarová soška zo zlata? Omyl!

Zdroj: ISIFA

Oscarové šialenstvo je tu! Večer sa budú odovzdávať zlaté sošky za najlepšie filmy. Ak si však myslíte, že soška Oscara, ktorú udeľuje Americká filmová akadémia je zo zlata, ste na omyle!

Každá oscarová soška váži takmer štyri kilogramy, je vysoká vyše 34 centimetrov a osobitný lesk jej povrchu dodáva 24-karátové zlato. Dizajn samotného Oscara sa od jeho vzniku v roku 1929 nezmenil. Upravoval a menil sa iba podstavec, na ktorom je zospodu vyryté sériové číslo a na štítku upozornenie "Soška sa nesmie predávať, prenechávať ani prevádzať do iného vlastníctva, ak predtým nebola ponúknutá filmovej akadémii".    

História udelenia oscarových sošiek siaha do roku 1927, keď Louis Mayer, šéf spoločnosti Metro-Goldwyn-Mayer, založil v Los Angeles Akadémiu filmových umení a vied (AMPAS). Akadémia po prvý raz udelila ceny 16. mája 1929 v 11 kategóriách a ich nositeľov odmenila pozlátenou soškou.

Podľa jednej z legiend dostala soška meno v roku 1931 kvôli jej údajnej podobnosti so strýkom Margaret Herrickovej, knihovníčky a neskoršej riaditeľky akadémie. Sošku navrhol scénograf Cedric Gibbons a stvárnil sochár George Stanley.

Oscary sa od roku 1982 vyrábajú v Chicagu. Zvyčajne sa posielali do Kalifornie donáškovou službou, a to až do roku 2000, keď boli zo skladu prepravnej spoločnosti odcudzené. Po týždni sa síce našli, ale odvtedy ich akadémia prepravovala do Los Angeles osobitným lietadlom spoločnosti United Airlines.

Zdielať na

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie