Oblačno
15°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Režisér Juraj Herz dostal Krištáľový glóbus
Zdielať na
TopStar

Režisér Juraj Herz dostal Krištáľový glóbus

Zdroj: TV JOJ

Cenu za celoživotné dielo si prevzal na festivale v Karlových Varoch

"Cenu si veľmi vážim. Dosť ma prekvapilo, že som toho toľko nakrútil," povedal v reakcii na projekciu zostrihu scén z jeho prác rodák z Kežmarku.     

Jurajovi Herzovi, ktorý si cenu prevzal pred premietnutím filmu Petrolejové lampy, prišla zablahoželať aj hlavná predstaviteľka tejto snímky Iva Janžurová.     

Šéf karlovarskej prehliadky Jiří Bartoška musel priznať, že sa s Jurajom Herzom "na pľaci" nestretol, aj keď s evidentným zmyslom pre humor poznamenal: "V jednom castingu som postúpil veľmi ďaleko, nakoniec to však vyhral Harapes. Osobne si myslím, že by som to zahral lepšie."     

S menom Juraja Herza sa spájajú filmy ako Spalovač mŕtvol s Rudolfom Hrušinským, nominovaný svojho času na Oscara, ale aj snímky Petrolejové lampy a Morgiana s Ivou Janžurovou a Petrom Čepkom, či Panna a netvor so Zdenou Studenkovou a Vlastimilom Harapesom. Vlani udelili Herzovi Českého leva za celoživotné dielo.     

V poradí 45. ročník MFF v Karlových Varoch, najvýznamnejšej stredoeurópskej prehliadky svojho druhu, vyvrcholí galavečerom udeľovania cien v sobotu 10. júla večer.

Zdielať na

Najčítanejšie