Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Johnny Depp sa na seba nerád pozerá
Zdielať na

Johnny Depp sa na seba nerád pozerá

Alica v krajine zázrakov je už siedmy spoločný film Tima Burtona a Johnnyho Deppa. Prečo im spolupráca vydržala tak dlho? "No, vlastne je to snáď aj preto, že si nikdy poriadne nepozrel film, ktorý sme spolu spravili," žartuje na adresu Johnnyho Deppa Tim Burton.

Alica v krajine zázrakov je už siedmy spoločný film Tima Burtona a Johnnyho Deppa. Prečo im spolupráca vydržala tak dlho? "No, vlastne je to snáď aj preto, že si nikdy poriadne nepozrel film, ktorý sme spolu spravili," žartuje na adresu Johnnyho Deppa Tim Burton.

"Strašne sa mi páči práca s ľuďmi, ktorí sa na seba neradi pozerajú. Nie sú ako iní, ktorí stoja pred zrkadlom a obzerajú sa z jednej-druhej strany. Pravdepodobne jeho najobľúbenejšia časť tváre je zadná časť hlavy," smeje sa režisér a Johnny Depp na to reaguje: "Ja mám najradšej pohľad zozadu spoza môjho pleca."

Hlavnými postavami filmu sú Johnny Depp, Anne Hathaway, Helen Bohnam-Carter, Alan Rickman, v slovenskom znení Roman Luknár, Diana Mórová, Monika Hilmerová, Juraj Hrčka.

O čom je Burtonova Alica

Je to jeden z najobľúbenejších príbehov všetkých čias. Už 145 rokov prešlo od momentu, kedy anglický spisovateľ napíše pod pseudonymom Lewis Carrol príbeh o malom dievčatku Alici a jej dobrodružstvách v krajine zázrakov. Tá sa stáva nevyčerpateľnou inšpiráciou pre mnohých autorov nasledujúcich storočí.

Burtonov film však Alicu vnára do krajiny zázrakov nie v jej siedmich rokoch, ale o dvanásť rokov neskôr. Alica už trochu vyrástla v zasnenú, roztržitú, krásnu, ale tiež moderne zmýšľajúcu mladú dámu. Na záhradnej slávnosti v sídle Lorda Ascota ju požiada o ruku dedič majetku Hamish Ascot, v rozhodujúcom okamihu však jej pozornosť upúta králik vo veste a s hodinkami, bežiaci pri živom plote.

Alica opustí svoju spoločnosť, vydá sa za králikom a dostáva sa do krajiny, na ktorú si spomína tamer nespomína. Fantastický svet je zrazu úplne iný, než na aký si spomínajú jeho pôvodní obyvatelia - od bláznivého Klobučníka, Bieleho králika, Plcha, mrazivú Bielu kráľovnú až po jej staršiu sestru Červenú - Srdcovú kráľovnú, veľkú vládkyňu krajiny zázrakov.

"Tá Alica, ktorú poznal celý svet, mala sedem rokov. Teraz má už 19. Vyrástla, zmenila sa, zrazu majú od nej očakávania jej rodina, spoločnosť. Tento výlet do krajiny zázrakov je zároveň výletom za ňou samou. Musí objaviť samu seba, kto v skutočnosti Alica je," hovorí o postave jej predstaviteľka Mia Wasikowska. "Áno, Alica je ikona Walta Disneyho. Pre mňa to bola obrovská česť zahrať si túto postavu."

Ako sa Mia Wasikowska dostala k úlohe Alice?

"O kastingu a filme Tima Burtona som sa dočítala niekedy vo februári 2008. Potom som poslala svoju prihlášku a video kastingovému riaditeľovi v UK a na kasting a skúšky som sa dostala až niekedy koncom júla..."

Herečka veľmi rada spomína na prácu s tímom okolo Tima Burtona. "Stať sa súčasťou jeho tímu bolo pre mňa ako stať sa súčasťou rodiny, pretože oni boli rodina, pracujú spolu už toľké roky. Všetci boli úžasní, ihneď ma prijali medzi seba a robili všetko pre to, aby som sa medzi nimi cítila príjemne. Vidieť napríklad Johnyho Deppa, ako pretvára charakter postavy podľa seba, to jeho majstrovstvo, bolo pre mňa úžasné. Pracuje skvelo a je veľmi bystrý. Všetci boli fantastickí, veľmi talentovaní, ťažko pracujú a neustále ma inšpirovali," spomína na časy spolupráce.

"Ja som neuveriteľne rád, že sa filmu Alica zhostil práve Tim Burton a že sa ju rozhodol natočiť takýmto spôsobom," pochvaľuje si film Ken Ralston, ktorý mal na starosť vizuálne efekty.

"Už od sedemnástich pôsobím vo svojom fachu. Od filmov ako Star Wars, Back To The Future, Roger Rabbit. A všetko, s čím som doteraz pracoval jednotlivo vo filmoch, som mal zrazu použiť v jedinom filme a to skutočne zaujímavým, unikátnym a originálnym spôsobom. Po technickej aj umeleckej stránke to pre mňa bola obrovská výzva. Uplatniť všetky svoje doterajšie vedomosti a skúsenosti. V tomto filme nájdete CG animáciu, maľbu, live action, zelenú obrazovku. A pre mňa bolo výzvou najmä previesť do vizuálnej podoby všetky postavy a ich charaktery. Pretože každá z postáv má svoj osobitný charakter, každá z nich je bláznivý, šialený, ale svojským spôsobom, ako keby trpeli rôznymi druhmi šialenstiev. Bola to pre mňa zábava a ani chvíľu som sa nenudil."

Ako vnímali svoje "kráľovné" Anne Hathaway a Helena Bonham-Carter?

"No, srdcová kráľovná bola veľmi zlostná osoba. Zúrivá, šialená. Keď mi Tim ponúkol túto postavu, povedala som si - aha, tak takto ma on vlastne vidí," zažartovala Bonham-Carter.

"Milujem jej charakter. Tú jej zlosť, zúrivosť, šialenstvo. Ale podľa mňa sú zlí ľudia vtipní. Keď sa pozriete na Srdcovú kráľovnú, vnímala som ju ako ženu, ktorá má enormne veľkú hlavu, väčšiu ako ktokoľvek iný, možno preto bola taká posadnutá stínaním hláv. Možno práve preto je taká žiarlivá. Ale ona je tiež veľmi neistá."

"Biela kráľovná bola odmalička šikanovaná svojou sestrou Srdcovou kráľovnou. Stále jej robila zle. A keď videla, čo sa z jej sestry stáva, aká sa stáva zúrivá a diabolská, rozhodne sa stáť úplne inde - chce byť vrcholom krásy, šťastia, úsmevov....," charakterizovala Bielu kráľovnú Hathaway.

"Aj keď tomu nie celkom rozumie, snaží sa stáť mimo všetkého temného, zlého, negatívneho. Snaží sa uchrániť samu seba a držať sa od toho všetkého preč, mimo. Ale aj to má svoju druhú, temnú stránku."

Súvisiace články

Najčítanejšie