Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Oscar: Bigelowová tromfla svojho ex!
Zdielať na
TopStar

Oscar: Bigelowová tromfla svojho ex!

Režisérka filmu Smrť čaká všade Kathryn Bigelowová si v nedeľu večer odniesla ako prvá žena v histórii filmu najvyššie ocenenie Americkej filmovej akadémie za réžiu.

Oscara za najlepšiu réžiu odovzdávala Barbra Streisandová. „Spomedzi piatich filmárov nominovaných dnes večer, by víťazom mohla byť po prvýkrát žena, alebo afroameričan,“ začala svoje vystúpenie Streisandová.

„A víťazom je,“ pokračovala herečka po predstavení piatich nominovaných režiérov. „Tak ten čas prišiel, je to Kathryn Bigelowová,“ ohlásila víťazku Streisandová, ktorá je sama driteľkou dvoch oscarových sošiek.
      

„Je dobré byť v spoločnosti filmárov, ktorých som obdivovala celé dekády,“ skonštatovala nervózna režisérka, ktorá v oscarovom súboji porazila aj veľkofilm svojho bývalého manžela Jamesa Camerona, Avatar.

SITA

„Ak by nebolo Marka Boala, nestála by som tu,“ dodala Bigelowová na margo autora scenára a koproducenta oscarového filmu.

„Bol to veľmi odvážny scenár a ja som mala dosť šťastia na to, že som našla ľudí, ktorí ho oživili,“ priznala sa režisérka, ktorá sa v tomto roku stala aj prvou ženou s ocenením od Asociácie režisérov s tradične prevažujúcou mužskou členskou základňou.
      

Film Smrť čaká všade získal celkovo šesť Oscarov. Stal sa najlepším filmom, vyhral Oscara za najlepšiu réžiu, pôvodný scenár, zvuk, zvukový strih a filmový strih.

Zdielať na

Najčítanejšie