Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zlatého medveďa získal po 46 rokoch opäť turecký film - dráma Med
Zdielať na
TopStar

Zlatého medveďa získal po 46 rokoch opäť turecký film - dráma Med

Med je záverom autobiograficky zafarbenej trilógie, ktorej prvé dve časti mali názvy Mlieko a Vajce.

Turecká kinematografia tak opäť získala Zlatého medveďa po 46-ročnej prestávke. Med je záverom autobiograficky zafarbenej trilógie, ktorej prvé dve časti mali názvy Mlieko a Vajce. Kaplanoglu v nej prestavuje hlavnú postavu Yusufa ako dieťa, študenta a starca. Med je úplne bez hudby.
      

Režisérovi Romanovi Polanskému, ktorý je momentálne v domácom väzení vo Švajčiarsku, porota udelila Strieborného medveďa za réžiu politického trileru The Ghostwriter. Namiesto Polanského ocenenie prevzal producent Alain Sarde, ktorí tlmočili režisérov odkaz: "Aj keby som mohol, neprišiel by som. Keď som si naposledy prišiel na festival po cenu, skončil som vo väzení." Na slávnostné odovzdávanie neprišli ani predstavitelia hlavných úloh Pierce Brosnan a Ewan McGregor.
      

Strieborné medvede v hereckých kategóriách putujú do Japonska a Ruska. Najlepšou herečkou sa stala Šinobu Teradžimová. V protivojnovom film Caterpillar stvárnila ženu, ktorá sa musí starať o svojho sadistického manžela, keď sa tento sa vráti z vojny bez rúk a nôh.
      

V mužskej kategórii si cenu rozdelili ruskí herci Grigorij Dobrygin a Sergej Puskepalis. V snímke How I Ended This Summer hrajú dvoch mužov slúžiacich na odľahlej meteorologickej stanici v Arktíde. Kameraman tohto filmu Pavel Kostomarov získal Strieborného medveďa za vynikajúci umelecký výkon.
      

Strieborného medveďa za najlepší scenár získal čínsky režisér Wang Čchüan-an. V tragikomédii Tchuan Jüan rozvíja príbeh bývalého vojaka, ktorí ušiel pred čínskymi komunistami na Taiwan a na opätovnej návšteve vlasti stretne svoju bývalú lásku.
      

Veľkú cenu poroty a Cenu Alfreda Bauera získala dráma Florina Serbana Eu cand vreau sa fluier, fluier  (Keď sa mi chce pískať, pískam). Rumunský režisér prišiel do Berlína s príbehom mladíka sediaceho vo väzení, ktorý zajme rukojemníka, keď sa dozvie, že jeho matka chce s jeho mladším bratom odísť do cudziny.
      

Ceny dvoch nezávislých porôt získal na záver Berlinale aj český film Kawasakiho ruža, v ktorom účinkuje aj niekoľko slovenských hercov. Dráma režiséra Jana Hřebejka dostala Cenu ekumenickej poroty a cenu Medzinárodnej konfederácie artkín (CICAE).
      

Šéf sedemčlennej poroty Werner Herzog zhodnotil prácu v nej ako výbornú. "Relatívne rýchlo sme mali výsledok, určite rýchlejšie ako hocikto pred nami," vyhlásil Herzog. Porota vyberala z 20 filmov v hlavnej súťaži.

Zdielať na

Pre ženu

Najčítanejšie