Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pepek Námorník, populárny milovník špenátu má 80
Zdielať na

Pepek Námorník, populárny milovník špenátu má 80

Veľký silák cez špenát, fajočka v ústach, námornícka čiapka, svalnaté ruky s tetovaním a neutíchajúca láska k Oli - kto by bol zabudol na slávneho Pepka Námorníka, ktorého sláva začala stúpať už v 30. rokoch a trvá dodnes.

wikimedia.org

Celý príbeh pôvodne vedľajšej postavy Pepka začal 17. januára 1929. Jeho tvorca a otec Elzie Crisler Segar už desať rokov tvoril pre newyorský časopis New York Journal komiksový seriál Thimble Theatre. Až v roku 1929 do komiksu vstúpila aj postavička Pepka, ktorého osud však v tomto dieli skončil tragicky - zastrelili ho. Segar však obdržal búrlivé reakcie svojich čitateľov a bol nútený Pepka do komiksu vrátiť. Pepek vstal zo "záhrobia" a jeho sláva začala narastať natoľko, že sa z vedľajšej postavy stala hlavná.

wikimedia.org

Popularita Pepka inšpirovala aj bratov Maxa a Davea Fleischerovcov, aby vo svojich štúdiách Fleischer Studios, ktoré mimochodom konkurovali Disneyho štúdiám, Pepka zanimovali do kresleného seriálu. Sammy Lerner vtedy pre bratov a Pepka vytvoril kultový singel "Som Pepek námorník". Prvý seriál bol vytvorený už v roku 1933 a stal sa senzáciou tak veľkou, že v polovici 30. rokov dokonca popularitou prekonal Disneyho Mickey Mousea.

flickr.com

Odvtedy sa Pepek objavil v stovkách komiksov, televíznych seriálov, natočených bolo stovky dielov, reklám (v Amerike neuveriteľne stúpla konzumácia špenátu), objavil sa vo videohrách, v rokoch 1935-38 bol dokonca adaptovaný pre rozhlas a vysielaný do celého sveta. Svoj debut v hranom filme oslávil v roku 1980. Film Pepek natočil Robert Altman a Pepka si v ňom zahral Robin Williams.

virginia.edu

Pepek so svojou láskou Oli a nepriateľom kapitánom Blutom ostávajú neustále v obľube nielen filmových fajnšmekrov. Na počesť Pepkových 75. narodenín sa dokonca nazeleno vysvietila veža Empire State Building v New Yorku - svietila počas víkendu 16-18. januára roku 2004. Bolo to vôbec prvýkrát, čo Empire State Building vzdala hold komiksovej postavičke.

Pre ženu

Najčítanejšie