Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Momentky oživili legendu slovenskej hudby
Zdielať na

Momentky oživili legendu slovenskej hudby

Dežo Ursiny je nepochybne jeden z najvýznamnejších slovenských hudobníkov 20. storočia. Film Petra Krištúfka Momentky znamená jeho zvečnenie aj pre ďalšie generácie.

"Najťažšie bolo urobiť film o Dežovi bez Deža," hovorí s úsmevom režisér Peter Krištúfek. 90 minút filmu je plných sugestívnych rozhovorov, Dežovej hudby od jeho začiatkov až po obdobie boja s ťažkou chorobou, videoklipov a záznamov z archívov Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu.

Objavia sa tu známe osobnosti blízke spevákovi ako textár a Dežov spolupracovník Ivan Štrpka, ďalej Juraj Solan, Dušan Mitana, Marián Varga, Fedor Frešo či Jaro Filip (archívne zábery), syn Kubo, bývalá manželka Soňa, sestra Elena či priateľka, s ktorou bol v kontakte posledné roky svojho života - Zdenka Krejčová. Toto všetko chronologicky spletá život hudobníka, známeho aj ako skladateľa hudby k filmu Neberte nám princeznú.

Tomáš Farkaš

"Neviem, ako sa podarilo Petrovi natočiť dokument o Dežovi. Tých snáh tu už bolo a on je prvý, kto uspel. Už minulý rok mal film výbornú odozvu na MFF v Bratislave a v Karlových Varoch tento rok," dodáva Ulman.

"Možno som bol len tvrdohlavejší než ostatní," reagoval režisér. "Film je výborný, odporúčam. Veľmi pestrý, ani chvíľu som sa nenudila, bolo sa na čo pozerať od začiatku až do konca," povedala joj.sk slovenská diváčka, ktorá si film pozrela na festivale v Uherskom Hradišti.

"Keďže o Dežovi je toho známeho veľmi málo, som rád, že vznikol takýto film. Konečne som sa dozvedel o jeho živote viac, spoznal som pozadie jeho tvorby, jeho hudbu mám totiž veľmi rád. Veľmi zaujímavým zistením pre mňa bol fakt, že Dežo dosť chlastal, ako bolo vo filme spomenuté - takzvaným KO (človek sa opije tak, "že ho na rukách zo stola musia odnášať", pozn. red.) spôsobom," povedal nám ďalší divák.

Tomáš Farkaš

"Ja osobne som Deža nikdy nepoznal, aj bola možnosť, ale to bolo v období, kedy Dežo riešil strašne veľa iných vecí. Takže som ho vlastne spoznal na základe ľudí, ktorí s ním pracovali, ktorí ho poznali ako nikto iný.To som bral ako výhodu, určitým spôsobom mi to dávalo od všetkej tej látky, čo som získal, odstup," komentuje otázky, či považoval robenie filmu o niekom, koho osobne nepoznal, za pozitívum či negatívum.

"Natočilo sa až 35 hodín materiálu, niektoré z týchto vecí dáme ako bonusové materiály, ktoré vyjdú oficiálne spolu s DVD."

"Najväčší zážitok pre mňa bolo, keď sme robili rozhovor so Zdenkou Krejčovou. Otvorila sa nám takmer okamžite. A o Dežovi povedala najsilnejšie veci, také, z ktorých ma až mrazilo, ale tie neprezradím," zdôveruje sa joj.sk.

Tomáš Farkaš

Deža Ursínyho nezainteresovaní do slovenskej rockovej hudby minulého storočia poznajú aj ako skladateľa hudby k filmu Neberte nám princeznú. Dozvedieť sme sa o ňom mohli aj zo seriálu Českej televízie Bigbít, kde sa objavil vedľa ďalších legiend slovenskej popovej a rockovej hudobnej scény. "Môžeme ďakovať Českej televízii, že robila tieto záznamy a vytvorila tento seriál," upozorňuje na nezáujem Slovenského publika o vlastné legendy Ulman.

Do povedomia sa dostal pre svoj progresívny prístup k hudbe a spoluprácu najmä s textárom a básnikom Ivanom Štrpkom či ďalším hudobníkom Jarom Filipom. Bol spevákom, gitaristom a skladateľom, pôsobil dokonca vo filme. Zomrel začiatkom 90. rokov, kedy prehral boj s ťažkou chorobou.

Tomáš Farkaš

"V Karlových Varoch bol film prijímaný s oveľa väčšou vervou a nadšením. Bol síce Slovák, ale mnohí Česi ho brali ako československého muzikanta. Malo to tam až tri projekcie, prišlo strašne veľa ľudí, dlho sa diskutovalo. Záver filmu je dosť ťaživý, tak ľuďom trvalo, než vyšli z toho zamyslenia," dodáva o svojich skúsenostiach s českým publikom Krištúfek.

"Zatiaľ ale Česká televízia nemá záujem o odvysielanie tohto filmu, pre istých ľudí je Dežo ´komunistický vriťolez´, takže tam treba počkať, kým sa zmení buď názor, alebo človek..." Po artkinách a kluboch by sa Momentky mali dostať aj do našej televízie.

Viac o filme sa dozviete aj na www.trigon-production.sk.

Pre ženu

Najčítanejšie