Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Osadné prerazilo do Bruselu i na Facebook!
Zdielať na

Osadné prerazilo do Bruselu i na Facebook!

Slovenský film Osadné prijali v zahraničí nadšene. Od 3. septembra mieri do slovenských kín

Pozornému oku neunikne, že film Osadné pripomína miestami hraný film. Nie sú tu však ani štylizované scény, ani pripravený scenár či dialógy. Postavy totiž tvorcov vtiahli do svojho prirodzeného prostredia tak, že sa tí nechali unášať prúdom udalostí a režírovali ich len situačne.

"Všetky udalosti v dedine sú autentické," hovorí kameraman Ján Meliš. "Ľudia sa počas natáčania neuveriteľne otvorili, pozvali nás k sebe domov, boli veľmi úprimní. Počas natáčania panovala medzi nami veľká dôvera. Celé natáčanie bola veľká zábava a zase pre ich život také oživenie... Aj v Bruseli sme proste len vytypovali nejaké situácie a inak sme chodili po meste a Parlamente s pozvanými starostom, kňazom a Vicom."

Tomáš Farkaš

"Realita, s akou sme sa stretli, bola celkom iná. Markov pôvodný zámer bolo riešiť politiky, aj sa to malo volať Európske politiky. Finálna verzia obsahuje možno tak 5 percent z pôvodného zámeru," prezradil strihač František Krähenbiel. Osadné, dedinka na hranici s Poľskom a zároveň na hranici Európskej únie, je totiž podľa tvorcov plná ľudí schopných sebairónie, ktorí sršia humorom. Chceli by pritiahnuť mladých, bojovať za Osadné a dedinku oživiť cestovným ruchom.

Osadné a cesta do Bruselu

Príbeh sleduje cestu starostu Osadného Ladislava Mikuláška, pravoslávneho kňaza Petra Soroku a rusínskeho karikaturistu a manažéra politického hnutia Rusínska obroda - Fedora Vica na ich ceste do Bruselu a späť. Trojica sa vyberie do cudziny s cieľom lobovať za svoju obec, svoju domovinu, aby sa z nej nestala jedného dňa len chalupárska oblasť, kde už netreba ani starostu. "Je to príbeh o plánoch, ktoré si ľudsky vytvárame, o zápasoch, ktoré sa rozhodneme bojovať a realite, s ktorou nepohneme," povedal o filme režisér.

osadne.com

"Celý námet pochádzal z jednej reportáže z Európskeho parlamentu, ktorú raz Marko videl v správach. Na návšteve Parlamentu bolo niekoľko regionálnych starostov a Markovi sa to zdalo veľmi zaujímavé, ako môže taký malý miestny starosta využiť návštevu v Bruseli, ako to môže celé interpetovať ďalej, čo o tom hovorí po návrate, čo z toho môže mať. Takto vznikla myšlienka ísť do Bruselu a ideálne bolo dať ho do protikladu s malinkou dedinkou. Nebolo v pláne použiť dedinku Osadné, ale dostali sme od jednej regionálnej reportérky kontakt na starostu Osadného a jeho pravoslávneho kňaza," rozprávajú o nápade na film Krähenbiel a Meliš.

osadne.com

Film je plný humorných scén, ktoré vyplývajú najmä z protikladu vnímania sveta obyvateľmi Osadného, ich jednoduchými skromnými plánmi na zveľadenie svojej dediny a veľkého mesta - centra svetovej politiky.

Scény vznikali spontánne 

"Keď sme boli v Bruseli a čakali sme, tak sme sa chvíľu nudili. A starosta začal chodiť po eskalátore opačne, bolo to strašne vtipné, tak sme si povedali, že to natočíme. Lenže sranda bola, že nás zbadala miestna ochranka a pohrozila nám, že nás okamžite vyhodia. Nestihli sme to natočiť, tak sme museli ísť na iný eskalátor. Ale oni nás už sledovali kamerovým systémom. Takže sa nám podarilo tých povedzme 10 sekúnd natočiť a potom nás z budovy vyhodili," rozpráva jeden z početných zážitkov Meliš.

"Keď sme film skončili, tak sme ho ukázali starostovi a popovi. Boli sme hrozne zvedaví, ako to prijmú. A ich reakcia bola taká, že sa okolo jedenástej doobeda zdvihla pani starostová a po skončení projekcie povedala ´ďakujeme chlapci a teraz poďme na jedného panáka´. A odvtedy filmu fandia," povedal Meliš o prvých reakciách na film v Osadnom. 

facebook.com

Čo sa od dokončenia filmu a po návšteve Bruselu v Osadnom zmenilo?

Okrem toho, čo uvidíte sami vo filme, sa vraj v obyvateľoch a starostovi i kňazovi "prebudil život", sú veľkými aktivistami s plno projektami a snažia sa Osadné čo najviac spropagovať.

"Kto chodí na Facebook, tak tam má kňaz svoju stránku - Osadné. No, snažia sa svoju obec spropagovať všade, kde sa dá," dodáva s úsmevom Meliš.

Premiéra na Slovensku začína 3., v samotnom Osadnom - 6. septembra.

Scenár a réžia: Marko Škop, Kamera: Ján Meliš, Strih: František Krähenbiel, Producenti: Marko Škop, Ján Meliš, František Krähenbiel, Filip Remunda, Účinkujú: Ladislav Mikuláško, Peter Soroka, Fedor Vico, obyvatelia Osadného.

Film vyrobila spoločnosť Artileria v koprodukcii s STV a českou spoločnosťou Hypermarket Film.

Najčítanejšie