Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Andy Hryc: Nebojím sa ani T.M.Y. ani The Mysterious Address, ale ľudskej hlúposti
Zdielať na

Andy Hryc: Nebojím sa ani T.M.Y. ani The Mysterious Address, ale ľudskej hlúposti

Známy slovenský herec si zahral v novom českom horore T.M.A. Pre joj.sk prezrádza viac..

"Ja osobne nie som priateľom hororového žánru. Ja som taký divák, ktorý do kina na horor nepôjde. Ak napíšu na plagát ´horor´, tak ja tam nejdem," hovorí jednoznačne Andrej Hryc o svojom vzťahu k hororom. "A vie ma nahnevať, keď aj film T.M.A. nazývajú hororom, pretože, podľa mňa, je to psychologická dráma s prvkami hororu," pripomína hneď na úvod.

Dom, alebo skôr zámok, v ktorom sa film odohráva, spája v sebe veľa prvkov. Tajomno, zlo, magično a temnú atmosféru. "Hltá" ľudí, blikajú v ňom svetlá, zvoní telefón, hrá rádio, ktoré je však už dávno vypnuté a vypojené z elektriny. Herci aj samotný režisér priznávajú, že tento zámoček strašil ľudí. "Ja som sa nebál, ale niektorí osvetľovači a ďalší ľudia áno. Vraj im zhasínali svetlá, preto sa aj zavolal vyháňač duchov," prezradil ešte v Karlových Varoch režisér Herz. "Údajne sa v tomto dome pred rokmi niekto obesil. Takže pán režisér Herz nechal pred natáčaním filmu dom vysvätiť, to znamená, že zavolal nejakého šamana, ktorý to riešil a nejakými zvláštnymi spôsobmi vyhnal týchto zlých duchov z domu," dodáva s úsmevom Andrej Hryc.

csfd.cz


Viac k príbehu T.M.A.

Film sleduje mladého umelca Mareka (Ivan Franěk), ktorý sa rozhodne ukončiť svoju kariéru hudobníka a venovať sa viac maliarstvu, svojej láske. Vracia sa teda do opusteného rodinného sídla na samote, kde prežil svoje detstvo so sestrou a rodičmi. Má však temnú minulosť. Marek postupne začína podliehať zvláštnej energii domu, ktorá ho vracia do minulosti, mučí spomienkami a tie sa prelínajú do reality - dom aj táto energia začnú riadiť udalosti okolo Mareka. Marek sa citovo zbližuje s miestnym dievčaťom Luciou (pôvodne ju mala hrať Markéta Irglová, v tejto úlohe sa však napokon objavuje Lenka Krobotová) a to je asi jediná bytosť, ktorá sa mu z celého mestečka otvorí. Ostatní obyvatelia pred ním zatvárajú dvere i ústa. "Mal by mu to niekto povedať," pošuškáva sa.

csfd.cz


Cesta k vzniku filmu sa začala hororovým scenárom z prostredia českého mestečka Valeč (niekoľko desiatok kilometrov vzdialenom od Karlových Varov, v ktorých film premiéroval), kde stojí opustený, schátraný zámoček, na ktorý sa Marek vracia. "Scenár je napísaný presne na mieru tohto domu," prezrádza Hryc. Autorom je Martin Němec. Scenár sa dostáva do rúk Juraja Herza. Producenti ho totiž požiadali, aby vybral toho správneho uchádzača, ktorý by film po pár neúspešných pokusoch napokon natočil. Juraj Herz režiséra určil. Seba. A natáčanie začalo koncom roka 2008.

Už začiatkom júla nasledujúceho roku mal film svoju premiéru. K novému českému "hororu" či "psychologickému filmu s prvkami hororu" však kritika pristúpila veľmi opatrne. Na jednej strane sa negatívne posudzovali zásahy režiséra do scenára. Juraj Herz totiž pridáva k líniii o návrate chlapca do domu svojho detstva aj druhú líniu. Dom okrem ťaživej atmosféry tragického konca krehkého rodinného šťastia pridáva aj temnú minulosť z čias druhej svetovej vojny. Schátraný zámok takto ukrýva o tajomstvo viac, objavujú sa v ňom duchovia detí postihnutých Downovým syndrómom (vo filme si zahralo 25 takto postihnutých detí), ktorých smrť majú na svedomí vojnoví nacisti.

csfd.cz


Kvôli týmto dvom líniám totiž film pôsobí zmäteným dojmom. Divák si dokáže odôvodniť, z čoho pochádza zlo, ktoré je domom, hlavným dejiskom všetkých tajomných vecí, preniknuté, ale na druhej strane sa stráca v zmysle dobra, ktoré v ňom nesú duchovia či duše malých detí. Napokon takto zmätene a nezmyselne pôsobí aj výsledná katarzia na konci filmu.

Na druhej strane treba vyzdvihnúť veľké pozitívum, ktorým sú istotne vizuálna stránka filmu a vynikajúce herecké výkony. Tu treba spomenúť, že sa okrem nášho Andreja Hryca vo filme objavila aj Zuzana Krónerová. Aj keď čeština z ich úst pôsobí v ušiach slovenského diváka trochu zvláštne, zo zvyku možno aj trochu neprirodzene, nevadí to, pretože sa obaja do českého pochmúrneho jesenného prostredia adaptovali bravúrne a pochmúrnosť a nedôveru z neho si osvojili aj charaktery ich postáv.

Tomáš Farkaš


Vo filme sa objavila aj vynikajúca poľská herečka Malgorzata Kozuchovska. Sama priznala, že úloha bláznivej a krutej sestry Marka bola pre ňu zmenou po nevinných dievčatkách a femme fatale, aké zvyčajne stvárňovala. "Práve preto to pre mňa bola výzva, ale užila som si veľa zábavy," povedala Kozuchovska. Aj tak však možno ostane divákovi pocit, že sa "krutá sestra" neprejavila natoľko, aby mal pocit, že jej úloha bola dotiahnutá do konca. A zavanie potom prekvapením odhalenie Lucie?

Pre niektorých tak ostáva film režiséra kultového Spaľovača mŕtvol sklamaním. V každom prípade ale posúďte sami, na Slovensku sa na premiéru filmu môžete tešiť už koncom tohto roka, pravdepodobne v decembri.

Pozrite si videá, kde Andrej Hryc prezradil, prečo sa T.M.A. nevolá len jednoducho Tma, približuje príbeh filmu, Juraj Herz a herci na premiére v Karlových Varoch a trailer k filmu.

Réžia: Juraj Herz, Scenár: Martin Němec, Juraj Herz, Kamera: Jiří Macháně, Hudba: Martin Němec, Hrajú: Ivan Franěk, Lenka Krobotová, Malgorzata Kozuchovska, Bořek Procházka, Michal Dlouhý, Tereza Němecová, Andrej Hryc, Zuzana Kronerová aď.

Najčítanejšie