Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Český punk is not dead! Je zrelejší, ale stále nespútaný
Zdielať na

Český punk is not dead! Je zrelejší, ale stále nespútaný

Zuby nehty, svojho času jediná dievčenská punková skupina, prezradila joj.sk, čo sa v ich svete "chystá"

Ak by ste chceli nájsť podobný ekvivalent Zubov nehtov v slovenskom prostredí na hudobnej scéne, hľadali by ste asi ťažko. Vznikli pôvodne ako amatérska skupina s jednoduchými textami a údernou až živelnou muzikou. Energiou a silou, akú tieto ženy do svojej hudby vkladajú, prekvapia a prevyšujú aj mnohé mužské zoskupenia. K ich najznámejším albumom patria napríklad Utíkej, Král vysílá své vojsko či Dítkám.

"Mne sa hralo veľmi dobre," pochvaľuje si koncert v Uherskom Hradišti koncom júla bubeníčka Hana Řepová. "Samotné hranie je strašne krásne, aj keď predtým vždy prežívame hrozné nervy. Hrávame spolu tak raz, dvakrát do roka, záleží od toho, kto má ako čas. Pretože každá z nás pracuje, máme svoje profesie a keď sa nám konečne podarí dohodnúť, je to také priateľské stretnutie, vidíme sa po dlhej dobe. Pre mňa napríklad teraz už nie je až tak dôležité, ako technicky skvelo koncert odohrám, ale si to proste užívam. Mám za sebou ďalší deň, keď som si zahrala."

Tomáš Farkaš

"Ja som vždy tá, kto zavolá dievčatám - ´máte čas? chce sa vám?´, keďže totiž spolu už nehráme, tak nemáme ani žiadneho manažéra. A keď sa povie, áno, áno, tak sme tu," hovorí Míková o organizovaní koncertov. Zuby nehty totiž oficiálne skončili svoje pôsobenie na začiatku nového milénia. Napriek tomu ich možno vidieť koncertovať najmä po boku ďalšej skupiny Už sme doma. "A basgitara a piáno spolu chystajú aj nejaké nové veci," prezrádza nám ďalej Míková, "tajne dúfam v nový album."

Skupina Zuby nehty vznikla ešte za čias socializmu, v období, kedy bola krajina izolovaná od vonkajších vplyvov a každý iný, "menšinový" názor si musel vlastnú cestičku veľmi ťažko raziť cez rôzne zákazy, príkazy a direktívy. Bola to vôbec jediná čisto dievčenská skupina a k tomu ešte punková, čo bolo raritné a ani underground ich nevedel prijať - nazýval ich "pusinky z filozofickej fakulty". Najskôr sa nazývali Plyn, ktorý, keď sa dostal na čiernu listinu "nežiadúcich" skupín, zmenil názov na Dybbuk (zlý duch). "Mali sme tiež pieseň, Moskyty, ale pripomínalo to Moskvu, tak sme ju museli premenovať na Muchy," spomína na obdobie zákazov Řepová.

Tomáš Farkaš

Po rozpade Dybbuku sa postupne sformovali Zuby nehty, ktorého obsadenie tvoria blonďatá klávesistka Marka Míková, Hana Řepová spievajúca spoza duniacich bubnov, Pavla Slabá-Jonsson s basgitarou, Eva Trnková, gitaristka s hrdzavými kučerami a napokon saxofonistka Katarína Nejepsová s ostrým hlasom.

Spievať ich počas koncertu bolo počuť všetky, čo zaručuje Zubom nehtom vokálnu pestrosť. Ide o to, že skupina dodržiavala jednoduché pravidlo - kto prinesie nejakú pieseň, sám si ju odspieva. "Marka s Pavlou a Katarínou tvoria texty, do ktorých vedia dávať veľa vecí, ja s nimi potom riešim hlavne melódiu," hovorí bližšie o spôsobe tvorby súčasných Zubov nehtov bubeníčka.

Divožienky z Čiech plánujú tento rok ešte dva koncerty - 12. septembra na Babom lete v Bohuniciach a tiež koncom tohto mesiaca na českej Akropole. "Na Slovensko prídeme, až keď dostaneme pozvanie, tak to totiž teraz funguje. Napríklad teraz sa so mnou zhováral fanúšik z Islandu, pozýval nás budúci rok hrať na Island," smeje sa Míková, "tak snáď budúci rok v Reykjavíku!"

Tomáš Farkaš

Momentálne majú členky punkovej Zuby nehty čo robiť, aby zvládali popri občasnému koncertovaniu aj svoje rodiny a profesie. Divadelná režisérka Marka Míková sa totiž napríklad venuje písaniu kníh pre deti (Roches a Žbunda, Knihafoss) a ako bábkoherečka organizuje bábkové divadlo už viac než 5 rokov v nemocniciach pre choré deti (slovenskému divákovi je isto známa z rozprávky Ako sa budia princezné Václava Vorlíčka, kde si zahrala hlavnú úlohu, princeznú Ruženku). Pavla Slabá je jednou z predstaviteliek českého feminizmu a genderových štúdií, Hana Řepová pracuje s drogovo závislými ľuďmi, Katarína Nejepsová zase pôsobí v Divadle v Dlouhý.

Snáď sa takých náhod, aká doviedla Zuby nehty aj do Uherského Hradišťa, objaví viac a jedna z nich povedie ich kroky aj k nám na Slovensko. Hala, v ktorej tu koncert odohrali, totiž praskala vo švíkoch a publikum svojím potleskom vyhnalo členky skupiny trikrát na pódium a primälo ich zahrať aj nenacvičené piesne. Mimochodom, zahrali ich rovnako bravúrne ako celý koncert.

Najčítanejšie