Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
TALKSHOW: Závan sviežeho rocku na slovenskej hudobnej scéne
Zdielať na

TALKSHOW: Závan sviežeho rocku na slovenskej hudobnej scéne

Sme štyria kohúti, hovorí so smiechom člen skupiny Talkshow Peter Hadík

"Show must go TALK!" hovorí s jemnou narážkou na známu pieseň od skupiny Queen 21-ročný gitarista Robert Monček. Je jedným zo štyroch členov malej, zato pre nadšencov alternatívneho rocku hudobne silnej skupiny, ktorá sa na Slovensku sformovala v apríli roku 2008, pôvodne zo skupiny Nič nové. "To je už dlhá doba. Postupnou zmenou vnímania hudby, jej chápania, zmenou hudobného štýlu sme sa pretransformovali do Talkshow," dodáva bubeník Peter Hadík. Ďalšími jej členmi sú spevák a gitarista Andreas Imrich a basgitarista Juraj Labaj.

V ich prípade však nemôžeme hovoriť o "ďalšej" z početných skupín, ktoré si dosky pódií nikdy nevyskúšajú a ich hudba neprenikne cez brány skúšobní a garáží. Talkshow bola ihneď po svojom založení vyhlásená v susedných Čechách za objav roka (české publikum sa s nimi zoznamuje cez časopis Filter), na Slovensku im priestor ponúklo na svojich vlnách už v júli minulého roka Rádio FM, konkrétne piesňam Try, These Lights, Stella a aktuálne singlu 3. Ako vnímajú tento úspech? "Úspech už je to, že sme sa dostali do povedomia," odpovedá spevák.

Felicita Berešová


Za úspechom štvorčlennej skupiny však nie je tútorstvo odborníkov alebo roky strávené v hudobných školách, ale hodiny driny a samovýučby. Traja z členov sú samoukovia. Jedine spevák Talkshow Andreas študoval na hudobnej škole klavír a spev, momentálne je už v piatom ročníku štúdia hudobnej vedy. A Peter Hadík sa k bicím dostal úplnou náhodou. "Rok a pol som chodil na hodiny flauty. Keď som mal 14, kamarát si kúpil bubny, staré, ledva sa na nich dalo hrať. Chodievali sme spolu hrávať do garáže, ja som mal basu. A tú som potom vymenil za bubny."

Mladých hudobníkov tiež ovplyvnili a poskytli im inšpiráciu také zoskupenia ako Prodigy, Aphex Twin, Smashing Pumpkins, Led Zeppelin, Pink Floyd, Oasis, Blur či Radiohead. Zo slovenských skupín nezabudli spomenúť napríklad Richarda Mullera, Jara Filipa či Deža Ursíniho a Hex. "Vplyvov máme naozaj dosť a nejako to varíme dokopy," hovorí bubeník.

Juraj Janis


Chalani sa sami charakterizujú sound-riffovými gitarami, mohutnou basou, tvrdými bicími a expresívnym spevom. Fakt je, že svoje skúsenosti a názory vkladajú práve do textov. Tie sú svojím hudobným spracovaním veľmi expresívne a občas aj drsné. Ich zvuk a melódie nezriedka pripomínajú noise-rockových Placebo. Podľa členov skupiny je to práve spevák a gitarista, kto prichádza s nápadom, v ich tvorbe má však svoje miesto aj náhoda. "Ja som raz skúšal basu, jeden tón a vznikla z toho pieseň Turn of the Radio," povedal basgitarista.

Majú za sebou už dve turné po celom Slovensku, kedy vystupovali popri skupinách Lavagance či Swan Bride a Billy Barman. Chystajú sa tiež vystúpiť na letnom festivale Žákovic Open, Radio FM vo vašom meste - v Trnave a Ružomberku a napokon na Smerr feste v Žiline a festivale Barbakan. V septembri plánujú vydať eponymný album (album bez názvu), na ktorom momentálne usilovne pracujú v štúdiu Lavagance, kde im ho produkuje Marek Rakovický.

Ďalšie informácie o pripravovaných vystúpeniach skupiny nájdete na stránke www.myspace.com/talkshowmusic.

A ako vnímate hudbu Talkshow vy? Vypočujte si dve zverejnené piesne TRY a 3 a pozrite si VIDEÁ, kde Talkshow zahrali exkluzívne pre joj.sk.

Najčítanejšie