Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Michael Caine priateľstvom víťazí nad smrťou
Zdielať na
TopStar

Michael Caine priateľstvom víťazí nad smrťou

Posledný film herca Michaela Caina je kúzelným príbehom priateľstva s malým chlapcom

Caine vo filme stvárňuje kúzelníka na dôchodku, ktorý uzatvorí nevšedné priateľstvo s desaťročným synom (Bill Milner) majiteľov domova dôchodcov, do ktorého sa starý muž práve nasťahoval. Zatiaľ čo chlapcova mama sa snaží udržať nad vodou rodinný podnik a otec rieši problém krízy stredného veku, malý Edward trávi väčšinu voľného času sliedením po duchoch mŕtvych klientov, domnelé zvuky ktorých nahráva na magnetofón.

Edwardovo hrôzostrašné správanie čoskoro ukončí kúzelník Clarence (Michael Caine), trúchliaci vdovec, ktorý si myslí, že v živote už nemá pred sebou nič iné ako dôstojnú smrť. Medzi mužom a chlapcom sa prebúdza neobyčajné priateľstvo, vďaka ktorému sa starec postupne začína vyrovnávať s minulosťou. Dieťa mu pomôže prekonať strach z budúcnosti a obaja sa pri sebe naučia užívať si život plnými dúškami.   

REUTERS

Ako hovorí sám Caine, v 76 rokoch už berie len role, ktoré sa naozaj nedajú odmietnuť. Úloha starého kúzelníka medzi ne nesporne patrí a pre herca sa stala dojemnou a veľmi osobnou cestou. Údel filmovej postavy, ktorá bojuje s počínajúcou stareckou demenciou, prirovnáva ku skutočnému osudu svojho najlepšieho priateľa, ktorý na podobné ochorenie napokon zomrel.

"Tento scenár bol pre mňa skutočne viac ako len text, znamená pre mňa čosi hlboko osobné. Vlastne som o podobnej úlohe sníval," hovorí Caine.

REUTERS

Výkon 14-ročného Billa Milnera starnúceho herca nadchol. Mladík zasa tvrdí, že sa spolupráce so slávnou filmovou legendou vôbec neobával. „Bol naozaj skvelý, choval sa ku mne ako ku každému inému hercovi, dôveroval môjmu výkonu, čo mi veľmi pomohlo,“ tvrdí Milner.  

Na premiére hereckí kolegovia komplimentmi naozaj nešetrili. Podľa názorov väčšiny to bol dokonca Cainov najlepší herecký výkon na filmovom plátne, za ktorý by konečne mohol získať svoju prvú sošku Oscara. Zo štyroch nominácií na najlepšieho herca však nakoniec získal len Cenu Akadémie za vedľajšiu rolu. 

Zdielať na

Najčítanejšie