Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
AC/DC vydá v októbri nový album po ôsmich rokoch
Zdielať na
TopStar

AC/DC vydá v októbri nový album po ôsmich rokoch

Black Ice je už na ceste

Album s pätnástimi skladbami vychádza osem rokov po albume Stiff Upper Lip, ktorý uzrel svetlo sveta v roku 2000. Na začiatku jesene by malo vyjsť pod hlavičkou vydavateľstva Columbia aj DVD s názvom No Bull: The Director´s Cut. Pôjde o novú edíciu známeho koncertu na Plaza de Toros v Madride.

AC/DC založili bratia Angus Young a Malcolm Young v austrálskom Sydney v roku 1973. Kapelu dodnes mnohí odborníci považujú za priekopníkov hard-rocku či heavy-metalu. Aj napriek tomu členovia kapely stále klasifikujú svoju kapelu za "rock 'n' rollovú". Zostava skupiny sa viackrát menila, pred aj po prvom albume High Voltage (1975). Situácia sa ustálila až príchodom basgitaristu Cliffa Williamsa v roku 1977. O dva roky neskôr nahrala kapela svoj mimoriadne úspešný album Highway To Hell, no už o rok neskôr úspech nasledovala tragédia, keď spevák Bon Scott zomrel na otravu alkoholu.

Po tejto tragickej udalosti uvažovali členovia kapely o rozpade, no nakoniec sa rozhodli Scottovo miesto nahradiť spevákom Brianom Johnsonom, s ktorým ešte v tom istom roku nahrali a vydali najúspešnejší album Back In Black. Ich ďalší štúdiový počin v podobe albumu For Those About To Rock (We Salute You) zaznamenal vrchol amerického albumového rebríčka. Po odchode bubeníka Phil Rudda sa však kapele prestalo dariť a trvalo to až do vydania The Razor Edge v roku 1990.

Rudd sa nakoniec vrátil v roku 1994 a o rok neskôr sa do predaja dostal ďalší album s názvom Ballbreaker. AC/DC predali do dnešného dňa po celom svete vyše 200 miliónov albumov. Kapelu zaradil časopis Rolling Stone na 73. miesto v stovke najlepších kapiel všetkých čias. Do Rock 'n' rollovej siene slávy uviedli kapelu v roku 2003.

Zdielať na

Najčítanejšie