Skoro jasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Jozef Kroner svoje herecké postavy obdaril citom i vtipom
Zdielať na
TopStar

Jozef Kroner svoje herecké postavy obdaril citom i vtipom

Zdroj: filmsk.sk

Hoci vytváral väčšinou komediálne ľudové postavy, v jeho stvárnení im nechýbal osudový či tragický rozmer.

Hoci vytváral väčšinou komediálne ľudové postavy, v jeho stvárnení im nechýbal osudový či tragický rozmer.

Taká bola i úloha Tóna Brtka z oscarového filmu Obchod na korze z roku 1965, ktorá mu zaistila medzinárodné uznanie. Jeden z najznámejších slovenských filmových, televíznych a divadelných hercov Jozef Kroner zomrel pred desiatimi rokmi, 12. marca 1998, vo veku nedožitých 74 rokov.

Počas svojej hereckej kariéry hral v desiatkach filmov, účinkoval v televíznych programoch a seriáloch, pôsobil aj v rozhlase. V jeho hereckom prejave bolo vždy prítomné pochopenie pre obyčajného človeka, ktorý však vie prežívať veľké veci. Tým bol napríklad jeho nestor murárskeho rodu Martin Pichanda z Jakubiskovej filmovej epopeje Tisícročná včela (1983).

Ku Kronerovej hereckej výbave patrila okrem charakteristickej tváre i bohatá mimika, gestikulácia a typicky zafarbený hlas. Jeho herecký kolega Marián Labuda, ktorý s Kronerom účinkoval vo filmovej komédii Pacho, hybský zbojník, tvrdil: "O jeho majstrovstve svedčí to, že už za mladi dokázal zahrať dokonalých starcov."

Samotný Kroner tiahol k prevažne komickým a tragikomickým úlohám, často stelesňoval postavy, ktoré sa nevedeli brániť nástrahám okolitého sveta. Patril k nim i jeho stolár Brtko z filmu Obchod na korze ovenčeného v roku 1966 cenou americkej filmovej akadémie Oscar. Úloha nepodareného arizátora z obdobia Slovenského štátu mu priniesla viacero domácich i zahraničných ocenení a zaradil sa nimi medzi popredných slovenských charakterových hercov.

Jozef Kroner sa narodil 20. marca 1924 v Staškove pri Čadci v početnej železničiarskej rodine, ktorá bola naklonená ochotníckemu divadlu. Pôvodne kreslič v strojárňach v Považskej Bystrici čoskoro zaujal svojimi hereckými výkonmi v tamojšom divadelnom krúžku a už v roku 1948 získal profesionálny angažmán v Slovenskom komornom divadle v Martine.

V roku 1956 sa potom na takmer 30 rokov upísal činohre Slovenského národného divadla. Medzi jeho najznámejšie úlohy na slovenskej prvej scéne patrila postava Galéna z Čapkovej hry Bílá nemoc, Sganarellea z Molierovho Dona Juana alebo Mateja Niča z Radičkovovho Pokusu o lietanie.

Najväčšiu popularitu mu však prinieslo filmové plátno. Sám pritom o slávu nestál. "Keby u mňa bola na prvom mieste sláva, nemiloval by som to, čo robím, prácu a ľudí, ktorí mi v živote pomáhajú. Nemám slávu rád. Dokonca ju nenávidím," vyznal sa v jednom z rozhovorov.

Vo filme hral najčastejšie charaktery ľudí na okraji spoločnosti a ľudových hrdinov, ktorí víťazia nad hrubou silou pomocou vtipu. Okrem Obchodu na korze vynikol v komediálnych úlohách, napríklad vo filmoch Štvorylka (1956) a Pacho, hybský zbojník (1975), tak i v dráme - Drevená dedina (1955), Kosenie jastrabej lúky (1983) alebo Tisícročná včela (1983). Diváci ho poznajú tiež z českých filmov Lidé z maringotek (1966) či Dědictví aneb Kurvahošigutntag (1993), zahral si aj vo filmoch maďarskej či bulharskej produkcie.

Vďačné úlohy ponúkla Kronerovi televízia. Ľudia si ho obľúbili ako rozšafného starčeka Pagáča v seriáli Slovácko sa nesúdí (1974) či v úlohe svojrázneho valašského horala v televíznom cykle Bez ženské a bez tabáku (1980). Hral i v rozhlasových rozprávkach a nahovoril niekoľko večerníčkov.

Za svoju bohatú hereckú činnosť získal viacero ocenení doma i v zahraničí. Od roku 1978 bol národným umelcom, držiteľom zvláštneho uznania z filmového festivalu v Cannes, Striebornej sirény zo Sorrenta či Zlatej ruže zo Sofie. Americká filmová kritika ho prirovnávala k Chaplinovi pre jeho schopnosť zrozumiteľne vypovedať o tragikomickom osude obyčajného človeka.

Vášnivý rybár a osobitý rozprávač vydal tiež knihu rybárskych príbehov Herec na udici a neskôr i svoje herecké spomienky Herec nielen na udici a ďalšie knihy.

V otcových šľapajach s úspechom kráča i umelcova dcéra Zuzana Kronerová, súčasná členka bratislavského divadla Astorka Korzo '90 a držiteľka Českého leva za rok 2001 za ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Divoké včely.

Zdielať na

Najčítanejšie