Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V Británii sa rodia úspešné hudobníčky
Zdielať na

V Británii sa rodia úspešné hudobníčky

Británia je preslávená svojou hudobnou scénou. Vari nikde sa nerodí viac talentov i progresívnych hudobných skupín ako tu. A o to väčšmi to posledné roky platí o ženách. <b>VIDEO: Británia sa teší vlne speváčok</b>

Británia je preslávená svojou hudobnou scénou. Vari nikde sa nerodí viac talentov i progresívnych hudobných skupín ako tu. A o to väčšmi to posledné roky platí o ženách. 

V súčasnosti vo Veľkej Británii ako keby huby po daždi vyrastajú rôzne zaujímavé a nadané speváčky, ktoré dokážu zabrnkať na tú správnu strunu doma, ale i v zahraničí.

V posledných rokoch umelkyne ako Amy Winehouse, KT Tunstall, alebo Lily Allen boli natoľko úspešné, že ich sláva nezasiahla iba domovské ostrovy, ale aj blízke či vzdialené zahraničie. A dianie už na začiatku roka 2008 prezrádza, že takýto trend je iba na začiatku.

Nový ženský "britský balíček" zahŕňa viacero zaujímavých nováčikov. Výnimkou nie sú ani devätnásťročná Adele, Natasha Khan, britská víťazka súťaže X-Factor Leona Lewis, Kate Nash či Duffy.

Soulová speváčka Amy Wnehouse dosiahla vrchol svojej doterajšej kariéry iba nedávno, keď na amerických hudobných cenách Grammy získala až päť veľkých víťazstiev - najviac ako sa doteraz podarilo dostať akejkoľvek britskej hudobníčke.

Tento rok Briti - na výročných cenách britskej popovej hudby - uvidia Kate Nash, Bat for Lashes, KT Tunstall, Leonu Lewis a PJ Harvey. Všetky zabojujú o najlepšiu domácu speváčku.

Hudobníčka Lewis u nás ešte síce nie je veľmi známa, iné je to však v jej domovine. Tu už prelomila rekord v kategórii najrýchlejšie sa predávajúci debutový album. Podobne sa darí i KT Tunstall.

Tá po desaťročí klopania na dvere úspechu v svete šoubiznisu prerazila v Británii iba nedávno. Stojí to však za to. Jej hudobné kvality ocenili už aj domáci kritici, ktorí jej debut Eye to the Telescope zahrnuli pozitívnymi hodnoteniami.

Úspech na seba nedal dlho čakať. Speváčka už v roku 2006 získala BRIT Award za najlepšiu ženskú interpretku a jej debutový album strávil dlhý čas na čelných priečkach U.K. chart. Napokon sa ho na ostrovoch predalo vyše 1. 2 milióna kusov.

Darí sa i PJ Harvey. Tá síce určite nepatrí medzi hudobných zelenáčov, jej dielo však opäť ožilo minulý rok a to aj vďaka módnej vlne ženských hudobníčok. PJ Harvey v roku 2007 vydala svoj album s názvom White Chalk. Od poslednej nahrávky citeľne zmenila zvuk, jej CD celý čas dominuje pokojný, až melancholický klavír. White Chalk je veľmi dobre hodnotený nielen doma, ale aj mimo hraníc Veľkej Británie.

Podobne na tom je i dvadsaťdvaročná Kate Nash. Tá začala byť doma popovým fenoménom v lete minulého roka, keď jej debutová platňa Foundations strávila dlhých päť týždňov na druhom mieste v národnej hitparáde.

V Spojených štátoch sa Foundations začala predávať v septembri a vytiahla to až na druhé miesto v Bilboard chart.

Najčítanejšie