Skoro jasno
22°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Nominácie na Oscara sú už známe
Zdielať na
TopStar

Nominácie na Oscara sú už známe

Najviac nominácií v 80. ročníku udeľovania Oscarov získali filmy Táto krajina nie je pre starých a Čierna krv. <b>VIDEÁ: Nominácie v kategóriách najlepšia herečka, najlepší herec, najlepší film, najlepšia herečka a herec vo vedľajšej úlohe a najlepší animovaný film</b>

Najviac nominácií v 80. ročníku udeľovania Oscarov získali filmy Táto krajina nie je pre starých a Čierna krv.

Obe snímky majú po osem nominácií, vrátane kategórie Najlepší film. O hlavnú cenu večera budú súperiť s trojicou: Pokánie, Juno a Michael Clayton. Pokánie a Michael Clayton majú po sedem nominácií.

Dve herecké nominácie má držiteľka Oscara Cate Blanchett - za herecký výkon v hlavnej úlohe historického filmu Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek a za vedľajšiu úlohu - stvárnenie Boba Dylana v snímke I'm Not There. Nominácie v hereckých kategóriách naplnili očakávania odborníkov, i keď s malými prekvapeniami, akými boli nominácie pre Lauru Linney (The Savages) a Tommyho Lee Jonesa (In the Valley of Elah).

Za ženský herecký výkon v hlavnej úlohe sa o cenu uchádza pätica: Julie Christie (Away From Her), Marion Cotillard (Edith Piaf), Cate Blanchett (Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek), Laura Linney (The Savages) a Ellen Page (Juno).

Za ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe sú spolu s Blanchett nominované: Saoirse Ronan (Pokánie), Ruby Dee (Americký gangster), Amy Ryan (Zbohom, bejby) a Tilda Swinton (Michael Clayton).

V hlavnej mužskej hereckej kategórii sa stretnú: Daniel Day-Lewis (Čierna krv), George Clooney (Michael Clayton), Viggo Mortensen (Prísľuby z východu), Johnny Depp (Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street) a Tommy Lee Jones (In the Valley of Elah).

Za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe sú nominovaní: Casey Affleck (Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom), Javier Bardem (Táto krajina nie je pre starých), Philip Seymour Hoffman (Súkromná vojna pána Wilsona), Hal Holbrook (Útek do divočiny) a Tom Wilkinson (Michael Clayton).

O ceny za réžiu budú bojovať: Paul Thomas Anderson (Čierna krv), Ethan a Joel Coenovci (Táto krajina nie je pre starých), Tony Gilroy (Michael Clayton), Jason Reitman (Juno) a Julian Schnabel (Le Scaphandre et le papillon). Coenovci a Anderson sú nominovaní aj za adaptované scenáre svojich filmov.

O Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov budú bojovať: Diablova dielňa (Stefan Ruzowitzky, Rakúsko), Beaufort (Joseph Cedar, Izrael), Neznáma (Giuseppe Tornatore, Taliansko), Mongol (Sergej Bodrov, Kazachstan), Katyn (Andrzej Wajda, Poľsko) a 12 (Nikita Michalkov, Rusko).

Nominácie za najlepší animovaný film:

Slávnostný ceremoniál 80. ročníka udeľovania Oscarov bude v nedeľu 24. februára 2008 v hollywoodskom Kodak Theatre moderovať Jon Stewart. Zatiaľ ale nie je jasné, ako bude tohtoročné udeľovanie Oscarov vyzerať, ak sa neskončí štrajk scenáristov. Mnohí sa totiž obávajú situácie, ktorá viedla k zrušeniu udeľovania Zlatých glóbusov, a teda, že filmové hviezdy budú udeľovanie cien zo solidarity so scenáristami bojkotovať.

Producent oscarového prenosu Gil Cates v rozhovore pre Los Angeles Times povedal, že Oscary budú bez ohľadu na to, či tam herci a scenáristi budú, alebo nie. Ako dodal, za 80 rokov majú k dispozícii toľko klipov, že dokážu v každom prípade pripraviť "veľmi zábavnú šou".

Okrem toho je podľa neho množstvo ľudí, ktorí môžu v programe účinkovať a nie sú herci. Napriek tomu však dúfa, že tam herci budú. "Modlím sa, aby tam herci boli a plánujem to tak, že tam herci budú," povedal Cates. Nádej do situácie vniesla najmä minulotýždňová dohoda asociácie režisérov so štúdiami a informácie, že scenáristi ešte tento týždeň začnú s producentmi neformálne rokovať.

KategóriaNominácie
Najlepší filmTáto krajina nie je pre starých
 Čierna krv
 Michael Clayton
 Pokánie
 Juno
Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úloheGeorge Clooney (Michael Clayton)
 Daniel Day-Lewis (Čierna krv)
 Viggo Mortensen (Prísľuby z východu)
 Johnny Depp (Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street)
 Tommy Lee Jones (In the Valley of Elah)
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úloheCasey Affleck (Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom)
 Javier Bardem (Táto krajina nie je pre starých)
 Hal Holbrook (Útek do divočiny)
 Tom Wilkinson (Michael Clayton)
 Philip Seymour Hoffman (Súkromná vojna pána Wilsona)
Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úloheJulie Christie (Away from Her)
 Marion Cotillard (Edith Piaf)
 Ellen Page (Juno)
 Cate Blanchett (Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek)
 Laura Linney (The Savages)
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úloheAmy Ryan (Gone Baby Gone)
 Tilda Swinton (Michael Clayton)
 Cate Blanchett (I'm Not There)
 Saoirse Ronan (Pokánie)
 Ruby Dee (Americký gangster)
Animovaný filmPersepolis
 Ratatouille - Dobrú chuť!
 Divoké vlny
RéžiaJoel a Ethan Coenovci (Táto krajina nie je pre starých)
 Paul Thomas Anderson (Čierna krv)
 Julian Schnabel (Le Scaphandre et le papillon)
 Jason Reitman (Juno)
 Tony Gilroy (Michael Clayton)
Najlepší cudzojazyčný filmDiablova dielňa (Stefan Ruzowitzky, Rakúsko)
 Beaufort (Joseph Cedar, Izrael)
 Mongol (Sergej Bodrov, Kazachstan)
 Katyn (Andrzej Wajda, Poľsko)
 12 (Nikita Michalkov, Rusko)
Adaptovaný scenárRonald Harwood (Le scaphandre et le papillon)
 Joel a Ethan Coenovci (Táto krajina nie je pre starých)
 Paul Thomas Anderson (Čierna krv)
 Christopher Hampton (Pokánie)
 Sarah Polley (Away from Her)
Pôvodný scenárDiablo Cody (Juno)
 Tamara Jenkins (The Savages)
 Brad Bird (Ratatouille - Dobrú chuť!)
 Tony Gilroy (Michael Clayton)
 Nancy Oliver (Lars and the Real Girl)
Zdielať na

Najčítanejšie