Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Šmolkovia oslavujú päťdesiatku
Zdielať na
TopStar

Šmolkovia oslavujú päťdesiatku

A celé Belgicko oslavuje. <b>VIDEO: nazrite do sveta Šmolkov</b>

Prenikli do knižníc, na filmové plátna i na pulty hračkárstva, a napriek tomu, že slávia päťdesiatku, tak na dôchodok zrejme zatiaľ rozhodne nemyslia.

Šmolkovia, modrí škriatkovia s bielymi čiapočkami a nohavicami, naopak čakajú veľké oslavy, nakrúcanie nového seriálu, filmu i vydania novej knihy.

Invázia Šmolkov, Bude sa šmolkovať - tak dnes tohtoročné oslavy šmolkujúceho výročia avizujú belgické denníky v titulkov svojich článkov. Pre Belgičanov, podobne ako pre Francúzov či pre niektoré ďalšie národy, sú komiksy pomerne dôležitou časťou ich kultúrneho dedičstva.

Na Šmolkov navyše majú „výhradné práva“ - ich autorom je totiž bruselský rodák Pierre Culliford. Kreslič, ktorý im v roku 1958 vdýchol život, je známy skôr pod pseudonymom Peyo.

Normálne by Šmoulkovia zrejme „žili“ len dočasne, avšak zhodou okolností a vďaka autorovmu talentu sa z nich nakoniec stal celosvetový fenomén. A to sa pritom najprv objavovali len ako epizódne postavičky, ktoré až neskôr prerástli do hlavných hrdinov komiksov i seriálov a filmov.

„Invázia začne 20. januára a skončí v októbri,“ prehlásil o pripravovaných oslavách v pondelok Hendrick Coysman, šéf skupiny IMPS. Tá vlastní autorské práva na postavičky. Peyo zomrel v roku 1992. Okrem toho na filmové plátno zrejme v rámci osláv preniknú i nové postavy, ktoré rozšíri šmolkovský národ v čele s tatkom Šmoulom či Šmoulinkou. A aby tá posledná menovaná nezostala v dedinke jedinou ženou, tak pôjde hlavne o ženské postavičky.

V Bruselskom múzeu komiksov sa napríklad uskutoční veľká výstava, avšak oslavy budú i v ďalších európskych mestách. Budú vydané pamätné známky a predávať sa budú Šmolkovia tiež ako figúrky. Zisk z ich predaja pôjde na pomoc Detskému fondu OSN (UNICEF).

Zdielať na

Najčítanejšie