Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spevák Prince chce žalovať YouTube a eBay
Zdielať na
TopStar

Spevák Prince chce žalovať YouTube a eBay

Zdroj: James Hughes

Súdne spory s internetovými servermi sú najnovším krokom v boji veľkých vydavateľstiev proti hudbe, ktorá sa nelegálne šíri po internete.

Americký popový spevák Prince chce žalovať YouTube a ďalšie internetové servery za nedovolené využívanie jeho hudby. Prince tak chce dosiahnuť stiahnutie nelegálnych kópií svojich nahrávok z internetu, uviedla dnes agentúra Reuters.
 
Spevák argumentuje tým, že keď dokáže YouTube odfiltrovať pornografické materiály, môže rovnakým spôsobom zabrániť zverejneniu ilegálnych nahrávok. "Zdá sa, že sa rozhodli nefiltrovať hudbu a film, ktoré tvoria jadro ich obchodného úspechu," hovorí Prince.

Podľa vyjadrenia YouTube server rešpektuje duševné práva a spolupracuje s umelcami pri správe ich diel. "Máme skvelé vzťahy s najväčšími hudobnými vydavateľstvami. Tie chápu výhody YouTube a využívajú nás ako ďalšiu cestu pre komunikáciu s fanúšikmi," stojí v vyhlásení spoločnosti. Prince rovnako chystá žalobu na aukčné servery eBay a Pirate Bay. Nahrávacie spoločnosti a hollywoodskí producenti ich označujú za hlavný zdroj hudobného a filmového pirátstva.

Súdne spory s internetovými servermi sú najnovším krokom v boji veľkých vydavateľstiev proti hudbe, ktorá sa nelegálne šíri po internete. Je však veľmi neobvyklé, aby obľúbené servery žaloval jednotlivec, ako je tomu v Princovom prípade.

Spevák si v boji s YouTube a eBay najal britskú spoločnosť Web Sheriff. Tá počas posledných niekoľkých týždňov dokázala z YouTube odstrániť približne 2000 Princových videonahrávok a docielila sťažení takmer 300 nelegálne dražených položiek z eBay. "Problém však je, že i keby sme zmazali z týchto serverov všetko, nasledujúci deň tam môže znovu byť sto alebo päťsto alebo aj viac položiek," hovorí riaditeľ spoločnosti John Giacobbi.

Zdielať na

Najčítanejšie