Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Autor Siedmich rokov v Tibete, horolezec Harrer, bol nacistom
Zdielať na

Autor Siedmich rokov v Tibete, horolezec Harrer, bol nacistom

Známy rakúsky horolezec, výskumník, cestovateľ, spisovateľ Heinrich Harrer, ktorý sa narodila pred sto rokmi, 6. júna 1912 sa preslávil ako odvážny horolezec a učiteľ tibetského duchovného vodcu Dalajlámu. Harrer ako mladý, bol členom nacistickej strany, čo dlhé roky tajil. Vyšlo to najavo až v roku 1997.

Heinrich Harrer sa narodil v korutánskom Hüttenbergu v rodine poštového úradníka. V rokoch 1933 - 1938 sa venoval lyžovaniu a horolezectvu. Medzi jeho predvojnovými výkonmi vyniká najmä prvovýstup severnej steny Eigeru, ktorý spoločne so skupinou rakúsko-nemeckých horolezcov uskutočnil v roku 1938.

Člen nacistickej strany

Od roku 1933 bol Harrer členom nacistických oddielov SA, v roku 1938 po anšluse Rakúska vstúpil do NSDAP a oddielov SS. Vytýkané mu bolo najmä to, že tieto fakty nezverejnil a že nič neurobil proti tomu, aby neboli jeho výkony zneužité v nacistickej propagande. On sám to neskôr označil za hlúpu chybu a ideologický omyl.

Na začiatku vojny bol v Indii internovaný Britmi. Zo zajatia ale utiekol do Tibetu a ujal sa tam výuky angličtiny vtedy 11-ročného Dalajlámu. Tibet opustil v roku 1951 krátko potom, čo túto krajinu obsadila Čína. Priateľské vzťahy s dalajlámom ale udržiaval stále.

Harrer taktiež vo februári 1962 patril spolu so svojimi troma priateľmi k prvým ľuďom, ktorí zdolali Carstenszovu pyramídu (Puncak Jaya), čo je s 4 884 metrami najvyšší vrchol Austrálie a Oceánie. Svoje zážitky s guinejskými domorodcami žijúcimi doteraz primitívnym spôsobom života zhrnul v knihe "Prichádzam z doby kamennej"

Sedem rokov v Tibete

Harrer podnikol mnoho ciest po svete. Mimo iné na Borneo alebo do Brazílie, napísal viac ako dvadsať kníh. Tou najznámejšou je kniha Sedem rokova v Tibete, ktorá sa stretla so svetovým ohlasom a bola preložená do 53 jazykov. V roku 1997 bola sfilmovaná a jlavnú úlohu si zahral Brad Pitt. Heinrich Harrer zomrel ako 93-ročný v januári 2006. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie