Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kameraman Dodo Šimončič (68). Perinbabu sme robili rok
Zdielať na

Kameraman Dodo Šimončič (68). Perinbabu sme robili rok

Pred niekoľkými dňami dostal na festivale Art Film Fest cenu za celoživotné dielo kameraman Dodo Šimončič. Možno to ani netušíte, ale jeho prácu sledujete v podstate denne. Dodo je totiž hlavným kameramanom televízie JOJ a stál by za kamerou aj vo štvrtok, keby...keby nesedel v našom štúdiu, pripravený odpovedať na otázky Jána Mečiara.

Kamere sa venuje 44 rokov, jeho dlhoročnú prácu nedávno ocenili aj na 20. ročníku Art Film Festu, kde prevzal za svoju dlhoročnú prácu ocenenie Zlatá kamera. Kamera pritom nebola pôvodne jeho životným snom.

Od kreslenia k točeniu

Šimončič sa chcel pôvodne stať architektom, vstup na školu mu však prekazil vtedajší režim. Jeho starí rodičia boli totiž podnikatelia. Možno si teraz mnohí poviete, že to bol osud...a výsledky dlhoročnej práce to len potvrdzujú.

Za osudový možno označiť aj Šimončičov príchod do Slovenskej televízie, kde sa nakoniec spoznal so spisovateľom Petrom Baloghom, absolventom filmovej fakulty. Ten po tom, čo videl Šimončičove fotografie, odporučil ho na pražskú filmovú fakultu.

Spolužiaci - filmoví velikáni

"Tam som zažil krásnych päť rokov štúdia," spomína s úsmevom Šimončič. Škola mu však okrem pekných zážitkov priniesla aj zoznámenie sa s jeho budúcimi kolegami, režisérmi Elom Havetom, Dušanom Hanákom a Jurajom Jakubiskom. S tým neskôr natočil aj kultovú rozprávku Perinbaba. "Bolo to nesmierne náročné aj na prostredie. Pochodili sme celé Slovensko, od jaskýň až po kopce," hovorí o ročnom natáčaní.

Na konte má desiatky snímok

Šimončičova tvorba v súčasnosti zahŕňa 62 hraných filmov a rovnaký počet televíznych inscenácií. Už jeho debut a zároveň absolventský film Sladké hry minulého leta (1968) vzbudil pozornosť nielen u nás, ale aj na festivale v Monte Carle, odkiaľ si odniesol ocenenie za kameru Zlatá nymfa. Ako dnes spomína, cenu mu vtedy v televízii iba ukázali a potom mu ju zobrali.

Napriek bohatej filmovej tvorbe sa Šimončič kameru na klinec zavesiť nechystá. "Nedávno som natočil videofilm. Dúfam, že v septembri bude premiéra. Ide o zaujímavý film zo súčasnosti, nechajte sa prekvapiť," uzavrel.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie