Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
George Clooney bojuje za chudobný Sudán, skončil v putách!
Zdielať na

George Clooney bojuje za chudobný Sudán, skončil v putách!

Americký herec George Clooney neprestáva bojovať za africký Sudán. Túto krajinu reprezentuje ako veľvyslanec dobrej vôle OSN.

Známy herec a lámač ženských srdcí do západoafrickej krajiny podnikol niekoľko ciest. Okrem mŕtvych tiel a vyrabovaných dedín si pred novinármi zaspomínal aj na vlastné zatknutie. Sudánskej ambasáde vo Washingtone sa nepozdával jeho protest za sprístupnenie humanitárnej pomoci hladujúcim. Herec predstúpil aj pred americký Senát, kde informoval o útokoch na civilné obyvateľstvo.

Clooney skončil v putách

Clooneyho v piatok zatkli pred sudánskym veľvyslanectvom vo Washingtone. Dôvodom bola jeho účasť na demonštrácii proti ozbrojeným zásahom sudánskeho režimu v krajine. Clooney, jeho otec Nick a ďalší aktivisti odsudzujúci dianie v africkom štáte ignorovali tri varovania policajtov, ktorí ich žiadali, aby odišli z pozemku patriacemu veľvyslanectvu. Preto ich následne odviedli v putách.
"Sme tu preto, aby sa spýtali dve jednoduché otázky. Prvou je niečo neodkladné - a neodkladne potrebujeme, aby do Sudánu mohla putovať humanitárna pomoc ešte predtým, ako tam nastane najhoršia humanitárna kríza v histórii," vyjadril sa pred zatknutím. "Po druhé, vláda v Chartúme musí prestať len tak zabíjať svojich vlastných nevinných mužov, ženy a deti. Prestaňte ich znásilňovať a nenechávajte ich hladovať. To je jediné, čo chceme," dodal.

O Sudáne hovoril aj s Obamom

Herec sa vo štvrtok stretol aj s americkým prezidentom Barackom Obamom a hovoril s ním o svojich obavách o obyvateľov Sudánu, ktorý nedávno navštívil. Minulý týždeň tiež vypovedal pred výborom pre zahraničné záležitosti amerického Senátu o násilí v oblasti pohoria Núba v sudánskom štáte Južný Kordofán. Režim na čele s prezidentom Umarom al-Bašírom, na ktorého je vydaný medzinárodný zatykač, obvinil zo zabíjania nevinných civilistov.

"Vidíte tam neustály strach. Našli sme deti plné šrapnelov, vrátane 9-ročného chlapca, ktorému odtrhlo obe ruky," vysvetlil herec, ktorý je jedným zo zakladateľov projektu Satellite Sentinel. Ten má pomôcť zabrániť prípadnej vojne medzi Sudánom a Južným Sudánom, ktorý sa od vlády v Chartúme minulý rok osamostatnil.

ISIFA

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie