Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Holandský princ bojuje o život, zasypala ho lavína
Zdielať na

Holandský princ bojuje o život, zasypala ho lavína

Holandský princ Johan Friso v piatok na lyžovačke v rakúskych Alpách nemal veľa šťastia, takmer prišiel o život. Strhla ho lavína a museli ho ratovať záchranári. Druhorodený syn kráľovnej Beatrix boj o život zatiaľ nevyhral, v kritickom stave leží v nemocnici.

Rakúski záchranári museli v piatok bojovať o život holandského princa Johana Frisa, ktorého pri lyžovačke vo Vorarlbersku zasypala lavína. Potom, čo druhorodeného kráľovského syna vliekla asi 40 metrov, ho asi na 15 minút pochovala pod kopou snehu. Štyridsaťtriročný princ doplatil na lyžovanie mimo zjazdovky za vysokého lavínového nebezpečenstva s tromi priateľmi, lavína však strhla iba jeho.

Museli ho oživovať

Kým mnoho ľudí, ktorých strhne lavína, nájdu pod kopou snehu smrť, holandský princ mal šťastie v nešťastí. Asi po 15 minútach v snehovom zajatí ho našli vďaka lavínovému vyhľadávaču, ktorý vysiela rádiový signál, záchranári. Princa okamžite previezli vrtuľníkom do nemocnice v Innsbrucku, kde ho museli oživovať. Jeho stav je stabilizovaný, stále je však v kritickom stave. Či tak princov príbeh skončí šťastne ako v rozprávke a boj o život vyhrá, tak ukážu až nasledujúce hodiny a dni.

Princ sa pre lásku vzdal trónu

Druhorodený princ holandskej kráľovnej sa do povedomia verejnosti dostal v roku 2004, kedy sa vzdal nároku na trón. Dôvodom bola láska k Mabel Wisse Smithovej, ktorá nebola želanou nevestou pre svoje predchádzajúce vzťahy. Problémom mali byť údajné styky s drogovým barónom či ženatým mužom. Johan Friso však dal pred klebetami prednosť láske, čím stratil akýkoľvek nárok zasadnúť na trón v krajine veterných mlynov.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie