Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Richard Müller oslavoval. Z torty sfúkol 55 sviečok
Zdielať na

Richard Müller oslavoval. Z torty sfúkol 55 sviečok

BRATISLAVA / 33, 44 a teraz 55. Richard Müller pred rokmi začal tradíciu, ktorej sa drží dodnes a má v pláne v nej aj pokračovať. Tak to je potom ľahké. Nasledovať bude 66. Nie, nie, toto číslo chce preskočiť a ďalší výročný album bude až 69. Ale to je hudba budúcnosti. Teraz je tu 55ka.

55 je magické číslo a svoju oneskorenú narodeninovú oslavu a zároveň krst nového albumu poňal Richard Müller vo veľkom štýle. A zablahoželať mu prišlo mnoho celebritných hostí.

Všetko sa to začalo v roku 1994, keď Richard Müller nahral album s prozaickým názvom 33. Napísal naň všetky texty, o hudbu sa postaral Jaro Filip a práve na tomto albume bol jeden z jeho doteraz najväčších hitov, piseň Milovanie v daždi.

O jedenásť rokov neskôr vydal album s názvom 44. Opäť napísal všetky texty, dokonca aj väčšinu hudby a album nahral so svojimi americkými priateľmi.

No a dnes sme tu. Práve dnes vychádza album s názvom 55, no je úplne iný ako tie predchádzajúce.

“Je dospelý, prestali sme sa hrať na dospelákov, ale sme dospeli,“ hovorí  Richard Müller.

 Tvorivá kríza

Spevák priznáva, že už nejaký čas trpí tvorivou krízou a tak mu texty napísal dávny priateľ Peter Uličný.

“Vidíme si navzájom do hlavy,“ hovorí textár.

 O hudobnú, priam orchestrálnu stránku albumu sa postaral Ondřej Gregor Brzobohatý, ktorému podobne ako Jarovi Filipovi Richard absolútne dôveroval.

Spokojný Richard

“Chcel som aby povedal kritiku, on vždy len zodvihol ruky,“ hovorí hudobný skladateľ.

Aby toho nebolo málo, Richard, možno nevedomky, začal aj ďalšiu tradíciu. Po piesni pre Szidi Tobias na albume 44 tu máme ďalšiu, cielene venovanú pieseň. Tej pocty sa dočkala krstná mama albumu, Adela Banášová a pieseň pre ňu sa volá Adie Adele.

“Podľa mňa je to prvá dáma slovenského šoubiznisu,“ dodáva Richard Müller.

V tradícii narodeninových albumov chce Richard pokračovať aj naďalej, len je otázne, či ten ďalší vyjde opäť o 11 rokov. Spevákovi sa totiž viac ako 66 páči číslo 69.

Súvisiace články

Najčítanejšie