Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Príbeh Othella z inej perspektívy: Janek Ledecký pozýva na muzikál Iago
Zdielať na

Príbeh Othella z inej perspektívy: Janek Ledecký pozýva na muzikál Iago

BRATISLAVA / Tragédiu z pera Williama Shakespeara Othello pozná asi každý. Príbeh, ktorého skazou je žiarlivosť, zaujal aj Janka Ledeckého. Rozhodol sa ho ale prerobiť a tak je na svete nový muzikál.

V muzikáli Janka Ledeckého prerozpráva známy príbeh Othellov najvernejší a zároveň najzákernejší druh Iago. Ako vôbec na ten nápad prišiel?

"S Robertom Johansonom sme leteli z juhokórejského Soulu a na palube sme oslavovali úspech Hamleta. On mi vtedy povedal, že mi to s tým Shakespearom tak ide, že by sme mali spolu urobiť ešte jedného. A rovno prišiel s Othellom," hovorí režišér Janek Ledecký.

Známy spevák a reshiowžisér bol návrhom sprvu zaskočený. "Keď sa povie Othello, ja si predstavím takého tučného statného herca, ktorý sedí v divadelnej šatni a na tvár si dáva krém na topánky," dodáva.

Nadčasová hra

Naozaj najprv nevedel, ako by mal túto svetoznámu tragédiu poňať. Potom ale skúsil porozmýšľať nad tým, ako by sa ten príbeh dal spracovať v súčasnosti.

"Zistili sme, že to dielo je od Shakespeara napísané tak geniálne, že sa dá inscenovať v praveku, v stredoveku, v súčasnosti alebo na nejakej medzigalaktickej stanici o tritisíc rokov," hovorí.

"Je úplne jedno, do akého obdobia to zasadíme, pretože za posledné desiatky tisíc rokov sa vyvíjajú vlastne len technológie, ktoré ovplyvňujú ľudí," dodáva.

V muzikáli sa odzrkadlí najmä láska, nenávisť, žiarlivosť, ambície, ziskuchtivosť a v tých je ľudstvo stále na tom istom mieste.

Práve intrigy a nenávisť zosobní Iago.

Slovenskí umelci

Dielo vznikalo dlhých desať rokov. V muzikáli sa objavia aj slovenské talenty. V úlohe Othella zahviezda Lukáš Pišta a Lukáš Adamec. V hre sa objavia aj Martin Kaprálik či Dominika Richterová.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie