Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Krstila sa KR.V. Kniha spisovateľa Daniela Heviera (57)
Zdielať na
Showbiznis

Krstila sa KR.V. Kniha spisovateľa Daniela Heviera (57)

Spisovateľ Daniel Hevier napísal unikátnu knihu pre deti s názvom KR.V. Nie je unikátna iba preto, že sa ako prvá venuje problematike hemofílie, teda nízkej zrážanlivosti krvi, ale tvoril ju priamo s deťmi postihnutými touto diagnózou.

"Ja knihe želám, aby sa dostala aj  zdravým deťom, aby si uvedomili, že sú na svete ľudia, ktorítým vyrovnali," majú rôzne choroby a postihnutia a treba ich obdivovať ako sa s hovorí Hevier. Kniha opisuje napínavý príbeh s prvkami fantasy, ktorého hlavným hrdinom je chlapec Viktor, ktorý prežíva rôzne dobrodružstvá v reálnom a aj rozprávkovom svete, kde prebieha boj medzi dobrom a zlom. 

Zvláštnosťou tejto knihy je, že ju nepísal Daniel Hevier sám, ale pomáhali mu pri tom deti, ktoré sami trpia hemofíliou. So spoluprácou s deťmi, ktorým patria aj ilustrácie v knihe, je sposovateľ nadmieru spokojný. "Boli veľmi spontánne a vynaliezavé," opisuje.

Tomuto genetickému ochoreniu sa hovorí aj kráľovská choroba, pretože je známe, že ňou v 19. a 20. storočí trpeli viacerí členovia britskej kráľovskej rodiny. Hemofilikom chýba dôležitý prvok v komplexnom  procese zrážania krvi. Absencia tejto bielkoviny môže mať fatálne následy, kde závažným problémom nie je iba vonkajšie, ale aj vnútorné krvácanie.

V časoch keď nebola dostupná žiadna liečba, mnoho trpiacich zomrelo v detstve. No s prípravkami, ktoré existujú dnes, môžu pacienti viesť takmer normálny život. "Najradšej chodím von s kamarátmi," hovorí Rasťo.

TopStar Magazín v televízii WAU. Štarujeme 15. apríla o 20:00!

Zdroj: Stanislava Pavolová

Zdielať na

Pre ženu

Najčítanejšie