Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Freddie Mercury by mal dnes 70. Pomenovali po ňom asteroid
Zdielať na
Hudba

Freddie Mercury by mal dnes 70. Pomenovali po ňom asteroid

Zdroj: Twitter

LONDÝN / Spevák kapely Queen Freddie Mercury dostal ku svojim dnešným nedožitým sedemdesiatinám i jeden neobvyklý darček: pomenovali po ňom asteroid. Na internete to oznámil jeho spoluhráč Brian May.

Vesmírne teleso o priemere 3,5 kilometra sa pohybuje na dráhe medzi Marsom a Jupiterom a jeho názov už oficiálne schválila i Medzinárodná astronomická únia. 

Asteroid s číslom 17473 objavili už v roku 1991, teraz dostane meno Freddiemercury. Medzinárodná astronomická únia podľa Maya uznala Mercuryho "mimoriadny svetový význam." 

Pomohol Freddieho gitarista

Brian May, ktorý je astrofyzikom, a v roku 2007 dokonca v tomto odbore získal doktorát na londýnskej Imperial College, má už svoj asteroid od roku 2008. Vtedy po ňom pomenovali vesmírne teleso s číslom 52665.

Mercury, vlastným menom Farookh Bulsara, sa narodil 5. septembra na ostrove Zanzibar. Začiatkom 70. rokov vytvoril spolu s gitaristom Brianom Mayom, bubeníkom Rogerom Taylorom a basistom Johnom Deaconom rockovú skupinu Queen, jednu z najslávnejších hudobných formácií 20. storočia. Zomrel v roku 1991 na AIDS. 

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie