Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bob Dylan (73) postavil Košice na nohy, tancovalo sa pod pódiom
Zdielať na

Bob Dylan (73) postavil Košice na nohy, tancovalo sa pod pódiom

Zdroj: SITA

KOŠICE / Americký hudobník Bob Dylan sa v piatok 27. júna predstavil v košickej Steel aréne. Počas večera odznelo dovedna 19 skladieb, pričom legendárny pesničkár ponúkol rovnaký setlist, s akým v súčasnosti cestuje po svete v rámci jeho Never Ending Tour, ktoré odštartoval 7. júla 1988 v kalifornskom meste Concord.

Dylan počas druhej návštevy Slovenska, prvá sa konala 9. júna 2010 v bratislavskej Incheba Expo Aréne, neostal nič dlžný povesti svojrázneho speváka, hráča na ústnu harmoniku a klaviristu. Gitaru v Košiciach do rúk nechytil.

Oblek a klobúk

Sedemdesiattriročný muzikant oblečený v čiernom obleku a s klobúkom na hlave obsadil pódium spolu s piatimi kolegami krátko po 20:00 a večer odštartovali skladbou Things Have Changed z filmu Skvelí chlapci (2000). Za tento singel Dylanovi udelili Oscara a Zlatý glóbus.

Druhá prišla na rad pieseň She Belongs to Me, počas ktorej si Bob Dylan po prvý raz vložil do úst harmoniku, čím si od publika vyslúžil potlesk. V prvej časti koncertu odzneli aj skladby Beyond Here Lies Nothin', What Good Am I?, Waiting For You, Duquesne Whistle, Pay In Blood, Tangled Up In Blue a Love Sick, po ktorej spevák ohlásil krátku pauzu.

Zážitok večera

Približne po 20 minútach sa svetlá v hale opäť zhasli a fanúšikovia a fanúšičky si mohli po úvodných tónoch bendža vypočuť pieseň High Water (For Charley Patton).

Nasledoval pre mnohých zjavne jeden z najsilnejších zážitkov večera, o ktorý sa Dylan postaral vďaka piesni Simple Twist of Fate z albumu Blood on the Tracks (1975). Spevák, vlastným menom Robert Allen Zimmerman, počas tejto skladby po tretí raz zahral na harmoniku, na čo ľudia reagovali neutíchajúcim potleskom a pochvalnými pokrikmi. Podobná atmosféra nastala v Steel aréne aj pri piesni Forgetful Heart.

Hendrixov cover

Dylan predviedol aj skladby z ostatného albumu Tempest (2012). Okrem spomínaných Duquesne Whistle a Pay In Blood, to boli kúsky Early Roman Kings, Scarlet Town, Soon After Midnight a Long And Wasted Years, počas ktorej sa ľudia postavili zo stoličiek a tancovali pred pódiom.

Diváci a diváčky si následne vytlieskali prídavok, v rámci ktorého rodák z mesta Duluth v štáte Minnesota zahral hit All Along The Watchtower, známy aj vďaka coveru už zosnulého gitaristu Jimiho Hendrixa. Na záver odznela nesmrteľná Blowin' In The Wind, ktorú americký dvojtýždenník Rolling Stone v roku 2004 označil za 14. najlepšiu skladbu všetkých čias. Dylan si pritom v tomto zozname vyslúžil aj prvé miesto, a to vďaka piesni Like a Rolling Stone, ktorá však v Košiciach neodznela.

Približne desať minút po 22:00 sa na skromne, no dômyselne osvetlenom pódiu hudobníci v šedých oblekoch na čele s Bob Dylanom s publikom bez slov rozlúčili.

Súvisiace články

Najčítanejšie